За област Стара Загора

Област Стара Загора е 5-та по територия в страната. 70 % от населението на областта живее в 2-та най-големи града - Стара Загора и Казанлък.

Населени места по общини

1. Община Братя Даскалови
2. Община Гурково
3. Община Гълъбово
4. Община Казанлък
5. Община Мъглиж
6. Община Николаево
7. Община Опан
8. Община Павел баня
9. Община Раднево
10. Община Стара Загора
11. Община Чирпан

През октомври 2004 г. на област Стара Загора е присъдено 1-во място за най-добро качество на живота в Европа, заедно с област Цюрих, пред такива области като Андалусия (Испания) и Фландрия (Белгия). Наградата е дадена от "FDI Magazine", проект на "Financial Times", за новопостроените жилища, ниските цени и богатото културно-историческо наследство.

Стара Загора е средище на Горнотракийската низина, прочута с пшеницата си, с производството си на зърнени храни, технически култури, зеленчуци, овощия, грозде. Местната старозагорска овца от 1950 г. се използва като подложка при създаването на тракийската тънкорунна овца. Тук се намира и най-голямата пивоварна в България.

Кратка история на града….

Първото селище на територията на града е създадено през 6–5 хилядолетие пр.н.е. Днешна Стара Загора е основан от траките под името Берое. През II век римляните основават града Августа Траяна. В началото на VI век се заселили славянски племена, които започват да го наричат Верея. За кратко време в средата на VIII век е завладян от византийците и наречен на името на императрицата - Иринополис. През XII-XIV век е център на областта Загоре, откъдето много по-късно ще дойде днешното му име. По-късно е известно като Ески Хисар (стара крепост), а от 1488 г. – като Ески Заара (плодороден край) Свидетелство за богатата история на този град са многобройните археологически паметници.

Основни забележителности

Музей "Неолитни жилища"

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Двете Неолитни селища са от шесто хилядолетие преди Христа. Разположени са в района на Окръжна болница. Те за най-добре запазените и притежават най-богат инвентар от този период в Европа. Жилищата имат само по една стая и са с обща преградна стена. Покривът е бил направен от шума и слама. Октрити са керамични съдове. В музея е представена постоянна експозиция под името “Праисторическото изкуство в Старозагорско”. В нея са показани най-красивите експонати от различни проучвания в областта.

Регионален исторически музей - Стара Загора

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. През 1912 г. е построена специална сграда за градска библиотека и музей. Днес старозагорският музей поддържа редица обекти в Стара Загора: “Неолитни жилища”, “Античен форумен комплекс ІІ-ІV в”, “Късноантичен жилищен дом с мозайка, ІV в.”, “Късноантична обществена сграда с мозайки, ІV-VІ в” в Пощенската палата, “Хилендарски метох”, Къща-музей “Градски бит ХІХ в” и други. Музеят притежава ценни колекции от праисторическа керамика и култова пластика, антично стъкло и античен бронз, тракийски колесници и други.

Храмът "Св. Димитър"

Той е от 1743 година. В двора му е направена възстановка на Хилендарския метох, който представлява метоха на Хилендарския светогроски манастир. Той е съществувал в Стара Загора преди опожаряването й през 1877 година. В него е живял Апостолът на свободата - Васил Левски цели три години. Представена е веществено-документална експозиция “Левски в Старозагорско”.

Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Юрий Гагарин"

Основана е през 1961 година. Начо Папазов прерязва официално лентата на откриването. Построена е кръгла астрономическа кула с въртящ се купол, една квадратна кула с плосък покрив, два телескопа с обектив 8 см, един огледален телескоп с обектив 15 см и с възможност за увеличение 375 пъти, една астрокамера за снимки, фотолаборатория, часовников астронометър, специални фотокамери и други. В момента в обсерваторията се извършва системна наблюдателна и научна дейност.

Мемориалният комплекс "Бранителите на Стара Загора - 1877г."

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Представлява 50-метров монумент, който е издигнат през 1977 година на историческата Чадър могила в чест на 100-годишнината от кръвопролитните боеве през Освободителната Руско-турска война. Тогава българското опълчение и Самарското знаме получават своето бойно кръщение. Автори са скулптурите Крум Дамянов и Божидар Козаров и архитектите Б.Давидков и Б.Вълков.

Музейна експозиция "Коневъдство"

Тя е филиал на Националния селскостопански музей, уредена в Тракийския университет. Представена е интересна колекция от карети на царската фамилия.

Паркът "Методий Кусев"

Известен е като Аязмото. Първият градски парк от европейски тип в България. Разположен е в северната част на Стара Загора. Той е разкошен лесопарк, който е икуствено създаден върху склоновете на Средна гора по инициатива на видния възрожденски деятел и първият старозагорски митрополит Методий Кусев.  Паркът е създаден през 1895 година.

Празници на общинските центрове в област Стара Загора
Всяка година на 23 септември село Братя Даскалови празнува своя празник.
Жителите на град Гълъбово отбелязват своя празник с тържествени прояви на 27 август. През 1969 Гълъбово е обявен за град. 
Казанлъчани имат много празници, но официален им е Празникът на розата, честван за първи път през 1903 г. Традиционно се провежда през първите почивни дни на месец  юни.
Официалният празник на Мъглиж е Цветница.
На 24 май жителите на  град Николаево празнуват своя празник.
Гражданите на село Опан събират своите родственици и скъпи гости в Деня на Свети Дух на голям празник.
Павелбанци организират весел празник на 8 септември, но преди това честват и празник на розата и минералната вода в края на втората седмица от м. юни
В Раднево жители и гости се събират на тържествени мероприятия  на 7 септември. През  1964 г. Раднево е обявен за град.
5-ти октомври е денят, в който гражданите на Стара Загора празнуват официален празник. На днешния ден (05.10.1879 г.) е положен първия камък, символизиращ възстановяването на града ни от разоренията по време на Руско - турската война.
Официалният празник на Чирпан е 6-ти септември.

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи