Чирпан

Чирпан е град в Централна България, област Стара Загора, и е разположен в сърцето на Тракия. Известен е със своите ножове и като родното място на поета и революционер Пейо Яворов. Чирпан се смята за наследник на тракийско-римски античен и средновековен град наречен Карасура или Алексиополис, който се намира на 6 км. от сегашното местоположение на града. Смята се, че Чирпан е основан от преселници от този град след разрушаването му.

Според историческите документи градът е съществувал на сегашното си място от началото на 15 век. Името на Чирпан произлиза от римското име на селището и е свързано най-вече с извора Текир, около който се формира градът. През Възраждането, периода 18 - 19 век, Чирпан се характеризира като град с добре развито земеделие и занаяти.

След Освобождението на България през 1878 г. гражданите на Чирпан са сред първите, които започват организирана борба за обединението на България и записват името на града в революционната летопис на Съединисткото движение. Днес на датата 6 септември (Деня на Съединението) се отбелязва празникът на града.

През следосвобожденския период занаятите западат заради загубата на пазари в Османската империя, но процъфтяват лозарството и винарската промишленост.

През 1928 година градът е силно засегнат от Чирпанското земетресение с  магнитуд 6,9 по Рихтер. В помощ на пострадалото население, при разчистването на руините, търсенето на оцелели, изграждането на палаткови лагери, продоволствието и храненето, са се включили активно скаути от съществуващата по това време "Организация на българските младежи разузнавачи" (ОБМР). Точно на 14 април 1928 г. – Велика събота, малко преди обяд силен земен трус с център седем-осем километра северозападно от Чирпан разтърсва града и околните му села. Четири дни по-късно, на 18 април вечерта, друг силен трус с център близо до Пловдив довършва разрушенията, които първия трус започва. Земетресението е толкова силно, че е отбелязано от сеизмичните станции в Северна Америка. Материалните щети от него са огромни. При двата труса са разрушени напълно 26 000 сгради, 21 000 са полуразрушени. Загинали са 128 души, а около 500 души са ранените. Разрушени са почти всички сгради в Чирпан и Борисовград (днешен гр. Първомай). Хиляди семейства остават без покрив, деформирани са ж.п. линии, изменен е дебитът на кладенците и изворите – за известно време изчезва Меричлерският минерален извор. В продължение на 11 дни земята се люлее през час с различна сила.

Родният град на Яворов е сринат напълно. При първия трус малко преди обяд на 14 април скалата на Форел-Меркели отчита 10-а степен. Първо рухват покривите, после се разцепват стените. Пловдив, Чирпан и Първомай се евакуират в полето. Най-страшното обаче идва в последните часове на 18 април. Трусът от 11-а степен по Форел-Меркели е опустошителен за Пловдив и цялата област. Правителството на Андрей Ляпчев изпраща самолет до засегнатия район, защото телефонните връзки са прекъснати. Цар Борис III, който по същото време е във Варна, спешно пристига в Чирпан. После царят се премества в Пловдив и лично ръководи акцията за спасяване на населението. След опустошителното земетресение от 1928 г. в Чирпан в красив парк са построени пет обширни болнични сгради. За чирпанската болница е получена щедра помощ от Полския Червен кръст. Болницата е учредена с Акт от 08.11.1928 г., подписан от Цар Борис ІІІ, членове на Българското Царско правителство и Правителството на Полска Република, както и от чирпански народни представители, кмета на града и чирпанския болничен лекар д-р Христо Златаров. По онова време народният представител Крум Кораков прави критична бележка, че това е луксозна болница, изпреварила времето си. Така се създава възможност за разгръщане на болничната дейност в региона. От създаването на болницата и до днес в нея се лекуват жителите на две общини - Чирпанска и Братядаскаловска.

Чирпан е трети по големина в областта след Стара Загора и Казанлък. Градът е административен център на община Чирпан и има богати културни традиции. Известен е със своите ножове и като родното място на поета и революционер Пейо Яворов.

Общината разполага със значително културно-историческо наследство, което дава възможност за развитие на културен и познавателен туризъм. Предпоставки за развитие на този вид туризъм са  археологическият обект “Карасура”,  манастирът “Св.Атанасий” - с. Златна Ливада, разположен в подножието на стръмна скала, върху плато на десния бряг на Стара река. Предполага се, че това е може би най-старото у нас християнско средище, основано в далечната 344 год. от св. Атанасий. Къщата-музей “П.К.Яворов” и  художествената галерия “Никола Манев” са посещавани както от български, така и от чуждестранни туристи. Заедно оформят един атрактивен културен комплекс с добре поддържано парково пространство. Църквата “Св.Богородица” - една от най-старите църкви в региона през 2015 г. ще отбележи  180 години от освещаването си. В нея се пазят ферманите, издействани от турския султан за строителството, запазен е поименника на дарителите участвали със средства в строежа.

Днес преобладават предприятията в сферата на търговията, ремонта и техническото обслужване на автомобили и мотоциклети, лични вещи и стоки за домакинството. Други значими за местната икономика сектори са преработващата промишленост, хотели и ресторанти, селско, ловно и горско стопанство, транспорт, складиране и съобщения, и други. Три от шестте най-значими потока на стоки и хора преминават през общината или през съседни общини. Основните приоритети за развитие на общината са заложени в Плана за развитие на община Чирпан - развитие на общинската икономика и повишаване на нейната конкурентноспособност; подобряване на непосредствената жизнена среда и създаване на благоприятни условия за живот на населението в общината и създаване на благоприятна институционална среда и укрепване на общинския институционален капацитет. Населението в община Чирпан към 20.03.2013г. наброява 24 000 души, като от тях 18 500 живеят в град Чирпан, а 5 500 - в населените места на общината.

Осъществената политика от кметския екип в мандат 2011-2015 г. е изключително насочена към хората, тя е с дълготрайно влияние за положителното развитие на общината. Поетите ангажименти през 2011 г. , касаещи възрастните хора, децата, инфраструктурата, транспорта, сигурността, културата, бизнеса, сметосъбирането, здравеопазването и работата по европейски проекти, са успешно реализирани.

Основни забележителности:

Къщата музей „Пейо Яворов“ се намира в централната част на град Чирпан. Обявена е за музей на 31 октомври 1954 г. по повод 40-годишнината от смъртта му, а в бр.72 на Държавен вестник от 1977 г. е обявена и за архитектурно-строителен паметник. През 1924 г. за 10-годишнината от смъртта на поета домът му е посетен от Гео Милев и други творци. Заради това по-късно голямата сестра на Яворов отделила една от стаите на къщата за почитатели на поета. Яворов е считан за един от родоначалниците на символизма в българската лирика. Експозицията на музея в Чирпан представя оригиналната битова подредба на кухнята, гостната и т.нар. „Пейова“ стая.

Художествената галерия „Никола Манев“ се намира в центъра на Чирпан. Зад изрисуваната фасада на дома, изграден преди век и половина от местен турски бей, се простира огромен двор, заобиколен от гъсти чемшири. „Къщата на бея“, както я наричат старите жители на града, в момента е една от най-красивите стари възрожденски къщи в града. През месец април 2000 г. световноизвестният художник Никола Манев, който е роден в Чирпан я купува и превръща в галерия. За целта къщата е реставрирана и обзаведена с картини на автора.

Историческият музей в град Чирпан е създаден през 1998 година и е един от големите български музеи в страната. Той разполага с четири големи изложбени зали, няколко работни кабинета предназначени за научните отдели: Етнография, Археология и История. Музеят е известен с научните и изследователски дейности, които развива на територията на град Чирпан и региона. В него няма постоянна експозиция.

Археологически комплекс „Карасура“ е разположен на 6 км. североизточно от Чирпан, в южните склонове на Средна гора. Обхваща селищна могила Калето и околността, както и южно разположения хълм Кайряка. Археологически обект „Карасура“ се проучва от 1981 г. от български и немски изследователи. Съпоставянето на писмените извори и археологическите дадености локализират там римската крайпътна станция Карасура. Разкрити са три порти, десет кули, църковни и жилищни постройки, както в укрепената част, така и извън нея.

Свети Атанасий или Чирпански манастир е разположен над самото село Златна Ливада, на десния бряг на Стара река, сред красива природа. Най-старият манастир в Европа — Свети Атанасий е една от културно-историческите забележителности на България. Уникалността му се допълва и от местните легенди за лековитата вода в кладенеца на манастира, свързани с основаването и покровителството му от Свети Атанасий, както и от постницата в скалите над манастира — чудотворна дупка, обитавана от светеца и неговите следовници в дни на пост, молитва и усамотение, през която поклониците минават за здраве и благоденствие.

Представителство на БСП в местната власт в община Чирпан:

Председател на Общински съвет - Стайко Генев и.д.

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи