Гурково

Община Гурково е разположена в Централна България, в източния край на Розовата долина и южния край на прохода “Хаинбоаз”, между Стара планина и Средна гора. Граничи с  общините Твърдица, Николаево, Казанлък, Стара Загора и Велико Търново. Територията й от 292 кв.км  включва 11 населени места. Административният център е град Гурково. За Гурково се споменава за първи път в турски регистър от 1450 година. Най-старото българско име на селището е Колупчии, от турската дума „ колъкчиян“ , което значи пост, стража, караулно селище. По-късно по време на турското робство започва да се нарича Хаинето (Хаинкьой), по името на Хайнбоаз, което ще рече предателски, коварен проход.

Именно през годините на робството са написани едни от най-славните страници от неговата история. Героичните подвизи на народния хайдутин – войводата Генчо Къргов срещу поробителите, на сподвижниците на Апостола Левски – Никола Веранов и Стоян Груйчев, взели участие в Старозагорското въстание през 1875 год, а по-късно превели през Хайнбоазкия проход отряда на генерал Гурко, ще останат завинаги в паметта на признателните поколения.

В знак на признателност към големия руски пълководец, донесъл освобождението на хайнчани на 14 юли 1877 год., макар и по-късно - през 1906г., те преименуват своето село на името на генерал Гурко – с. Гурково. От 1940 до 1947 селището e Генерал Гурково, а след 1947 год. до наши дни - отново Гурково, като от 4-септември1974 година Гурково е обявено за град.

Географското и транспортно разположение, природните дадености и богатите културни традиции на община Гурково определят туризма като основна насока за развитие и перспектива. Празникът на розата през м. май и забавната надпревара с магарешки каручки (Биоралито) през м. септември събират все повече гости от близо и далеч, които популяризират подбалканското градче. За 40-годишнината от обявяването на Гурково за град през 2014 г. бе открит паметник на генерал Гурко, изработен от световноизвестния скулптор Григорий Потоцки.

Най-забележителните постижения през последните години са газифицирането на града, реконструкцията и модернизацията на водопроводната мрежа, създаването на Туристически информационен център и Музей на магарето, както и обновяването на училището, детските градини и социалните домове за стари хора.

Днес Гурково предизвиква интерес с природни забележителности в Стара планина и край язовир "Жребчево". Два фестивала събират самодейци от цялата страна в Гурково. На Димитровден на сцената на читалище "Войвода Генчо Къргов" се представят групи за автентичен фолклор, хорови песни и танцьори. От 1985 г. Гурково се включва и във фестивала на старопланинските градове "Балканът пее и разказва”.

 

Председател на Общински съвет - Иванка Златева Димитрова

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи