Мъглиж

Община Мъглиж, разположена на 389 кв.км територия, е  между Стара планина и Средна гора. Височината й варира от 265 метра до 1485 метра над морското равнище. Град Мъглиж се намира в Южните склонове на Шипченско - Тревненската част на Стара планина по двата бряга на река Мъглижка. Отдалечен е само на 15 км от гр. Казанлък и на 25 км от областния център - Стара Загора. Жителите  в 15-те населени места са 12 642, които живеят в Ягода, Тулово, Юлиево, Шаново, Зимница, Дъбово и Ветрен.

Със своята природна красота, богата история, архитектурен облик, хората от Мъглиж  искат общината да се разглежда като  перла на Розовата Долина. Първите огнища под "Побък" и "Кръстилча" са разпалени още преди 7 хиляди години. От пети век пр.н.е до първи век от н.е. в чертите на града и околностите му процъфтяват няколко тракийски селища - крепости и вили. За високата тракийска култура свидетелства гробницата със стенопис край Мъглиж. По време на римското владичество и средновековието Мъглиж е важна крепост и пътна станция на кръстовището на античните магистрали Сердика-Месемврия и Константинопол-Никополис ад Иструм.

През 13 век във византийските извори за пръв път се споменава името му Монглиж. В първите векове на турското иго Мъглиж е най-голямото селище на казанлъшката каза. През 1869 мъглижани основават първото селско читалище в България. През 1877г. Мъглиж наброява 400 български къщи. Мъглижани вземат дейно участие в освободителните борби. След Освобождението Мъглиж се разширява до 1500 къщи и 5000 жители. Развиват се тепавичарството, бъчварството, дърводобива и др. Мъглиж дава на България  над  500 учители и културни дейци. Първите сведения за съществуване на училище в Мъглиж, според Статистика на училищата в Княжество България, датират от далечната 1820 г. В селото е имало две - в Горна махала и Долна махала съответно с по 217 и 90 ученика. Обучавани били от 17 учители. През 1918 г. училището изгаря и новата учебна сграда е построена през 1922 г.  40 години по-късно се създава Техникум по механизация на селското стопанство ”Гео Милев”, сега Професионална гимназия,  с най-голямата учебна база в Южна България, с прием 4 паралелки, в които се обучават 150 ученици. Днес в ПГ по селско стопанство”Гео Милев” се обучават 270 ученици в 13 паралелки по 5 специалности.

Територията на общината е богата на подземни води. Водата е богата на флуор, водороден сулфид и метасилициева киселина и е изключително полезна за лекуване на хора с кожни, ортопедични, неврологични, гинекологични и други заболявания. В село Ягода има минерални бани, подходящи за лечение на такива проблеми.

Традиционните отрасли на промишлеността в общината са дърводобивът и дървопреработването. Почвата е подходяща за отглеждане на пшеница, ечемик, слънчоглед и тютюн. Увеличават се и насажденията от маслодайни култури (роза, лавандула и др.). Река Тунджа е естествен ресурс за напояване.

Живописните планински маршрути и минерални извори са отлична предпоставка за развитие на туризма в общината. Гостите на Мъглиж могат да посетят църквата “Св. Димитър”, обявена за паметник на културата и Мъглижкия манастир “Св. Николай Чудотворец”, който е основан през XII век.

 

Председател на Общински съвет  - Дияна Иванова Янева

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи