Стара Загора

Стара Загора е град, разположен в Южна България, и един от основните икономически центрове в страната.В града се намира най-старият в Тракия български театър – Драматичен театър "Гео Милев". През 1925 г. е открита втората след София опера – Южнобългарската опера (днес Държавна опера Стара Загора). В града се намира античният Форум на Августа Траяна, а на 14 km от центъра на града е разположен националният балнеологичен курорт Старозагорски минерални бани.

Стара Загора е един от най-древните градове в България и Югоизточна Европа. През епохите е носил различни имена: Берое, Августа Траяна, Иринополис, Ески Заара, Железник и Стара Загора.

Историята на града започва с неолитните жилища от 6–5 хилядолетие пр.н.е. Неолитните жилища край Стара Загора са най-запазените неолитни жилища в Европа, а медният рудник е най-старият експлоатиран в Европа.

Смята се, че в района на днешната Стара Загора е основано селище от траките под името Берое. Някои учени считат, че селището Берое е основано около средата на 4 в. пр.н.е. от Филип II Македонски, или поне той го е преименувал.

В средата на 1 век градът е присъединен към Римската империя и става част от провинция Тракия. През 106 г. император Траян дава на града права за самоуправление и го кръщава на свое име Августа Траяна, като през следващите години той се превръща във важен икономически, административен и културен център. По времето на император Марк Аврелий (161-180) са построени градски стени, ограждащи площ около 50 ha, и терми, изграден е форум. Между 1 и 3 век градът сече собствени бронзови монети.

Областта, наречена от българите Загора, с център Берое е присъединена по мирен път към България през 705 г., след като Тервел с голяма войска оказва помощ на византийския император Юстиниан II да си възвърне престола. През 716 г. чрез междудържавен договор Загора е разширена на запад с района на дн. с. Ябълково, Хасковско, заедно със стратегическата височина Милеоне (дн. Хисар), с което се установява контрол над Via Militaris. През 717 г. кесарят Тервел оказва нова помощ на империята с голяма армия и разбива 30-хилядна арабска армия, обсаждаща Константинопол. След това град Берое няколкократно преминава ту към Византия, ту към България. От покръстването на Борис до края на X в. градът е в български ръце и придобива изцяло български характер.След падането на България под византийско владичество градът е прекръстен на Верея.

Османците, знаейки за старата история на града като център на областта Загора, го назовават Загр-и Атик (атик – древен по арабски), т.е. Древна Загора. По-късно името се видоизменя на Ески Загра (ески – стар по турски) – Стара Загора.

Поради историческите превратности градът многократно е подлаган на пълно разрушение и опустошение от различни нашественици: в 619 г. при нападение на славяни и авари; в 1190 г от войските на на III-я кръстоносен поход; в началото на XIV-ти век от татарска орда; в 1364 г. от войската на османо-турския завоевател Лала Шахин; през юли 1877 г. от войските на Сюлейман паша. Въпреки това градът се възстановява и разраства, може би защото неговото население тачи своя многовековен покровител Св. Теодор Тирон, на името на когото е наречено древното Аязмо над града.

Регион Стара Загора е динамично развиващ се и по редица показатели е на водещи позиции в страната. По информация на областна администрация през 2004 г. и 2005 г. област Стара Загора вече е на второ място по брутен вътрешен продукт (БВП) и запазва трето по индекс на човешко развитие (ИЧР).

През 2004 г. преките чужди инвестиции в региона са над 40% от всички инвестиции в страната. Около 600 млн. евро от инвестициите са в сферата на енергетиката. Според изследване на неправителствената организация Industry Watch, проведено през второто тримесечие на 2005 г., Стара Загора е на второ място (след София) по средна работна заплата сред 27-те областни центъра в България.

 

Председател на Общински съвет - Валентина Стойчева Бонева

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи