Казанлъшките социалисти отбелязаха 134-годишнината от рождението на Георги Димитров

18 юни остава историческа дата. Ние я правим такава. Ние, нашата памет и уважението, което пазим към такива герои на България, какъвто е Георги Димитров

Казанлъшките социалисти отбелязаха 134-годишна от рождението на Георги Димитров с тържество пред паметника му на язовир „Копринка“. Организатор и домакин на днешното събитие е Общинския съвет на социалистите в Казанлък.

„18 юни остава историческа дата. Ние я правим такава. Ние, нашата памет и уважението, което пазим към такива герои на България, какъвто е Георги Димитров“, с тези думи се обърна Николай Терзиев, член на НС на БСП и председател на казанлъшките социалисти към събралите се. Той припомни, че няма как да бъде изтрит Димитров от паметта не само на българите, но и от световната памет. „Още се пази архивния брой на вестник „Дейли нюз“, който десет години след Лайпцигския процес публикува декларация от Ню Йорк, в която се подписват над 250 интелектуалци – музиканти, хора на изкуството водени не от някой друг, а от Алберт Айнщайн, които поздравяват българския народ и потомците на Георги Димитров по повод 10 години от незабравимия процес в Лайпциг“, каза Терзиев.

„До като ние сме тук, до като съществува нашата партия, до като съществува истинската, автентична народна памет този паметник ще стои тук и Димитров ще стои гордо в нашата история.“, категоричен бе той.

„Много е важно, че точно днес сме тук. Защото днес ни залива една нова вълна на неофашизъм. Днес думите на Георги Димитров звучат актуално „диваци и варвари в България са само фашистите.“ Аз съм убедена, че въпреки всички опити паметта да бъде изтрита на българина, ще остане едно име – това на Георги Димитров“, заяви Донка Черковска, председател на БАС – Стара Загора.

Анна Милева, член но общинския съвет на БСП и представител на младежите в Шипченската партийна организация сподели за мнението и мислите на младите социалисти за Димитров.

По време на честването бяха изнесени данни за стартиралата подписка в защита на паметника на Димитров преди няколко месеца по инициатива на Клуба на жените социалистки в Казанлък.

В честването се включиха и представители на БСП-Стара Загора, Български антифашистки съюз – Стара Загора и Казанлък, представители на ПП „Нова Зора“, ПП „Комунистическа партия на България“, Партия на Българските комунисти, ЗС „Александър Стамболийски“, Отечествен съюз, граждани и симпатизанти на лявата идея.