Красимир Янков: Министрите на отбраната и на външните работи да ни информират в НС за поети ангажименти от името на държавата

Юни 21, 2016 Новини БСП 0 3332

Драгомир Стойнев: Не знам други управници, които да се радват, че държавата им е осъдена да плати над 1 млрд. лв.

„БСП ще предприеме съответните мерки още утре, министрите на отбраната и на външните работи да информират Народното събрание за разговори и за поети ангажименти от името на държавата и да представят предварително  позициите, с които ще участват на срещата на върха на НАТО във Варшава“. Това заяви народният представител от левицата Красимир Янков на пресконференция в Стара Загора, след провелото се изнесено заседание на ИБ на БСП там. Според него те трябва да бъдат обсъдени от народните представители и да имат решение на НС за позицията, която да отстоява българската държава на среща на върха на НАТО. „Ще имаме и позиция чрез ръководството на заседание на Националния съвет, която ще отстояваме и в НС“, категоричен е Янков.

Драгомир Стойнев: Не знам други управници, които да се радват, че държавата им е осъдена да плати над 1 млрд. лв.

„Всички видяхме неистовата радост на управляващите, че сме осъдени. Не знам друга държава, която да е осъдена да плати над 1 млрд.лв и да има такова веселие сред управляващите“, коментира народният представител Драгомир Стойнев. Според него е парадоксално, че държава, която не произвежда ядрено оборудване, ние за втори път ще трябва да продаваме такова. „Българският народ ще плати това безумно решение да бъде спрян проектът „Белене“. Всяка година ще се увеличава дългът. Дано управляващите не си изкарат мандата, че не знам какво ще оставят като наследство“, каза още Стойнев. Той е на мнение, че няма друга държава на Балканите, която да не прави инвестиции в сферата на енергетиката. „Според управляващите ние трябва да бъдем васална държава, която да служи на чужди интереси. Кога ГЕРБ са отстоявали национален интерес и са се борили с еврокомисар? Каквото каже Брюксел или зад океана, винаги се изпълнява“, посочи Стойнев. Той припомни как Борисов преди време е защитавал проекта „Белене“ и е обяснявал колко е добър, а изведнъж го е спрял. „Референдумът бе спечелен, въпреки подменения въпрос. Ние не можехме да предприемем никакви действия, защото вече бе започнало арбитражното дело“, обясни Стойнев и допълни, че това правителство колкото повече седи на власт, означава нови дългове.