Лидерът на БСП-Стара Загора Валентина Бонева с жалба пред ЦИК

12.10.2016 г.

Лидерът на БСП-Стара Загора Валентина Бонева обжалва пред ЦИК  решението на РИК*, с което се назначават ръководствата на секционните избирателни комисии (СИК) в община Стара Загора, тъй като така прието то ощетява участието на коалиция „БСП лява България”. „Решението е неправилно и незаконосъобразно и е постановено в противоречие на правните норми в Изборния кодекс и Методическите указания на ЦИК”, категорична е Бонева. Жалбата й сочи, че Коалиция „БСП лява България” е ощетена с 4 председателски и 4 секретарски места, а управляващата ПП ГЕРБ е облагодетелствана с общо 22 места – за председатели и секретари за сметка на левицата и на почти всички останали партии и коалиции.

„БСП лява България” възрази, след консултациите при кмета на община Стара Загора, срещу начина, по който са разпределени ръководствата на СИК между политическите сили. Подаденото тогава Възражение не бе уважено. В обжалваното Решение на РИК, изцяло прието по предложението на кмета на Община Стара Загора,  на ПП ГЕРБ са предоставени повече от полагащите се председателски и секретарски места за сметка на зам.-председателските, разпределени между останалите политически партии и коалиции.

„Председателите на СИК, предвид правомощията им определени в ИК и Решенията на ЦИК за деня на изборите, могат да повлияят на изборния процес в полза на политическата сила, която ги е предложила, още повече че протоколите от заседания на СИК се подписват от председателя и секретаря на комисиите и те задължително предават протоколите с резултатите на РИК”, заяви Бонева. Според нея приетата Методика за разпределението на местата в СИК, както и за разпределението на ръководните длъжности, цели именно избягването на всяка форма на предимство на една политическа сила. Тя очаква ЦИК, спазвайки принципа на равнопоставеност, да измени обжалваното Решение, като всяка партия и коалиция участва с по 1/3 председатели, зам. председатели и секретари от определената квота. Това означава представителството на коалиция „БСП лява България” в ръководствата на СИК да се увеличи с 4 броя председатели и 4 броя секретари и се намали с 8 броя зам.- председатели.

* Решението е с  № 031 – ПВР/НР на РИК и е публикувано на 07.10.2016 г.