Драгомир Стойнев в Чирпан: Ще заложим на хубавата българска храна

Със закон търговските вериги ще трябва да предлагат определен праг на произведени от български производители плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти 

„Една от първите стъпки на БСП, когато вземем властта, е да предложим за приемане законопроект за храните. Водим война, в добрия смисъл, с големите търговски вериги, която трябва да спечелим”, каза в Чирпан Драгомир Стойнев, водач на листата  на Коалиция „БСП за Блъгария” в Стара Загора. 
„Искаме да заложим на хубавата българска храна, в която основният продукт е български и е произведена в България”, поясни Стойнев. Той обясни, че ако стоката е произведена с продукт, внесен отвън, тя няма да се нарича българска. „Свеж” продукт пък ще е само този, който е произведен в България. Според Стойнев, за търговските вериги ще бъде задължително в сезон 51% от предложените плодове и зеленчуци да са български, 70% от млякото и млечните произведения и между 20% и 50% от различните видове месо също да са български. Вече са водени разговори с някои от веригите, които са се съгласили на такива условия.
„Това ще даде реален шанс на българските производители, които ще могат да предвиждат разходите си и да планират инвестиции”, категоричен е водачът на листата. „Искаме българска и качествена храна. Нашите земеделци да произвеждат стока, която да стига до нас на приемливи цени”, каза още Стойнев.
Пред препълнената зала в Чирпан той разясни програмата на БСП за бъдещо управление на страната в секторите образование, здравеопазване, социална политика. „Връщаме здравните кабинети в училищата-стъпка по стъпка, най-напред в по-големите. Премахва се пръстовият отпечатък, спира се доплащането в здравните заведения”, разясни водачът на листата в Стара Загора.

„Държавата трябва да възвърне своите функции в образованието  и здравеопазването. Там пазар не трябва да има”, убеден е Драгомир Стойнев.
По думите му България трябва да има достойнството, че е държава, на която се чува гласът. Той призова и за обединение в името на националния интерес на страната, когато трябва да се защищава навън, като даде пример с общата позиция за защита на българската въглищна енергетика.
„Бъдете спокойни, БСП се завръща и иска да поведе страната по нов път, към една силна държава, която ще подкрепя земеделците, които ще хранят България, а не внос отвън”, обясни Стойнев.
„Убедена съм, че в нашата община и в областта ще бием на изборите и то с много. След това обаче ще искаме промяната да придобие реални измерения. Да ни се върне поделението, да имаме реален излаз на автомагистрала „Марица”, Чирпан да бъде включен при ремонтите на пътищата от републиканската мрежа”, каза Даниела Драгийска, кандидат за депутат от Чирпан.