БАС-Казанлък и социалисти отбелязаха 11 април - Международния ден на пострадалите от фашизма и войната

11.04.2017

Представители на Български антифашистки съюз-Казанлък, социалисти и граждани почетоха паметта на пострадалите от фашизма и войната с поднасяне на цветя пред Паметника на загиналите във войните за свободата на България в казанлъшкия парк „Розариум“.

По-късно по повод годишнина от Международния ден на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма и войната - 11 април, БАС - Казанлък организира среща с юриста Сашо Лозанов. Темата на дискусията бе "80 години от Испанската гражданска война през 1936 - 1939 г."

Лозанов разказа за събитията, действията и исторически факти от Испанската война. Той подчерта, че тази война е широко отразена не само като политически акт, но тя заема и важно място в литературата.

По време на срещата се подчерта и активното участието в интербригадирското движение на казанлъчанина Цвятко Радойнов. 

По време на дискусията активно участие взе и зам.-председателят на БСП-Казанлък Радослав Динчев, който сподели интересни факти от историческата Испанска война, които е научил от пребиваването си в Испания.

11 април е Международен ден на пострадалите от фашизма и войните. Тази паметна дата е учредена по решение на Организацията на Обединените нации. На 11 април 1945 г. при настъплението на американската армия в Тюрингия въоръжени лагеристи от Бухенвалд нападат стражевите кули и предизвикват бягството на германските войници.