Донка Симеонова: Наредбата за приобщаващо образование трябва да бъде отменена

Наредбата няма  финансово и  кадрово обезпечение, за да се превърне в работещ и полезен документ

"Цялостната дейност на социалистките в област Стара Загора ще бъде под знака на инициативата "Жени срещу насилието". Това стана ясно от срещата на народния представител Донка Симеонова и председателят на областната структура  на жените-социалистки Донка Динева с казанлъшки активистки. Жените  от БСП в региона планират дискусии, зелени акции, конференции, пътуващи форуми и инициативи в сферата на образованието. „В национален мащаб са планирани законодателни инициативи в подкрепа на млади семейства, самотни жени и възрастни, както и такива по проблемите на равнопоставеността”, каза Симеонова, представяйки идеите от националния форум на социалистките. По думите й повечето срещи, които е провела са свързани с желанието на хората да се ограничи агресията сред учениците, затова и основната тема трябва да се постави в училището. В срещата участваха и общинските съветнички на левицата  Моника Динева и Теодора Иванова, които предложиха конкретни мерки за  превенция  на насилието.

„В настоящата образователна нормативна уредба липсват инструменти за работа с агресивни ученици. Учители в страната нееднократно изразяват своето недоволство от Наредбата за приобщаващото образование”, коментира депутатът от  Комисията по образованието и науката в 44-то НС. По този повод Симеонова, заедно с депутатите Веска Ненчева и Ирена Анастасова,  питат министъра на образованието и науката Красимир Вълчев в петък какви са изводите на министерството по отношeние на прилаганата Наредбата. 
Донка Симеонова е категорична, че Наредбата за приобщаващото образование  трябва да бъде  отменена, тъй като  е твърде бюрократична, неработеща, с неефективни мерки, в нея липсва координация между институциите, отнема времето на учителя за работа с учениците  и неограничава агресията в училище, по мнението на учители, директори и на родители, дошли в приемната й. 
Наредбата няма  финансово и  кадрово обезпечение, за да се превърне в работещ и полезен документ.