Донка Симеонова внесе питане към министъра на образованието и науката за Наредбата за качеството

Разпоредбата за самооценка не улеснява, а натоварва дейността им

Народният представител от БСП Донка Симеонова внесе питане към министъра на образованието и науката за Наредбата за качеството, с която работят учители и директори за определяне на стандарта. Симеонова пита какви са изводите, които правят в министерството относно постигането на целите, заложени при издаването на Наредбата.

„Питането ми е във връзка с десетките въпроси, които ми задават моите колеги относно начина на прилагането на тази разпоредба за самооценка, тя не улеснява, а натоварва дейността им”, обясни Симеонова. Приемната й в Павел баня се превърна отново в ползотворна дискусия за българското училище, в която участваха учители и директори. Заедно с общинския съветник и председател на БСП Атанас Пъдев, те коментираха прилагането на закона за предучилищното и училищно образование и наредбите. В Павел баня 190 учители работят в 20 детски и учебни заведения, които в следващата учебна година ще посрещнат около 1500 деца и ученици. „Важна е образователната стратегия за малките населени места - подкрепата на държавата и финансирането на училищата”, подчерта Симеонова.

За да бъде успешно професионалното образование е необходимо увеличаване на единния разходен стандарт, съобразен с изучаваната професия и ясен регламент за публично-частно партньорство, смятат учителите.

„Административната работа се увеличи многократно пред педагогическата, което създава много усложнения”, споделиха те, давайки различни примери от ежедневието си. Заетите в образованието се надяват да има промени, включително и в Правилника за създаването, устройството и дейността на обществените съвети към детските градини и училищата. По думите им съветите са натоварени с ангажименти, които могат да реализират само с тяхна подкрепа и съдействие.