Донка Симеонова: Тунел под Шипка скоро няма да има


Изграждането има огромно значение както за областите Стара Загора и Габрово, така и национално и европейско  значение

"Тунел под Шипка скоро няма да има". Това стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството на въпрос, зададен от народния представител от "БСП за България" Донка Симеонова. „Проектът за тунела под връх Шипка от години е приоритет в предизборните програми на партия ГЕРБ и на първите две правителства на г-н Борисов, които напразно търсеха средства за реализирането му", каза още тя. Симеонова припомни, че миналата година в медиите са се появили публикации, че през лятото на 2017г. тунелът ще бъде готов. "Днес проектът е отново приоритет на третото правителство на г-н Борисов”, каза  Симеонова  и попита: "На какъв етап е изграждането на тунела, какви са сроковете за неговото приключване и какви са източниците на финансиране?”. Тя уточни, че това са въпросите, задавани многократно от гражданите на старозагорски регион по време на срещите, тъй като изграждането има огромно значение както за областите Стара Загора и Габрово, така и национално и европейско  значение. 
Министър Николай Нанков обясни, че обходът ще бъде завършен 2018г., догодина ще започне тепърва възлагане на строителството. 
"Ако през септември 2016г. отговорът на вицепремиера Дончев сочи изработване на идеен проект, днес министър Нанков обяви отново, че се работи по идеен проект и в рамките на пълен мандат ще бъде реализирано пътното съоръжение", коментира народният представител. „Тунелът под връх Шипка да не остане само една ПР-акция”, предупреди Донка Симеонова и обеща да следи развитието на проекта – мечта на хиляди българи.