Героите на Георги Кирков от кражбите и рекета – живи и днес

16.08.2017 г.

 „Героите от кражбите и корупцията, критикувани и осмивани от парламентариста и журналиста Георги Кирков – Майстора, са живи и днес - това е най-актуалното. Но най-тъжното е, че крадците, рекетьорите и мутрите след 120 години отново са на власт, нищо ново в България”. Това каза Ивелин Николов - директор на Националния политически институт „Димитър Благоев” в Казанлък по повод честването  на 150 години от рождението на Майстора. По думите му Казанлък, където Кирков създава „Работнически вестник”, е избран за почит и дискусия, посветена на юбилея, за да свърже  Институтът събитията с предстоящото обсъждане  на цялостната медийна политика на българската левица. ”България има нужда от медии, които казват истината, за да  избягаме от фалшивите новини и от медийната примка на шайката „Пеевски – Борисов”, заяви Николов.

Проф. д-р Максим Мизов, директор на Центъра за исторически и политологически изследвания, разкри блестящите похвати на най-добрия политически оратор  в историята на лявото движение и майстор на перото. „В цялото му дело и творчество не може да се открие една липса в палитрата, с която борави Кирков – горчив сардонизъм, остър сарказъм, хумор, сатира, пародия, ирония, гротеска, с полъх на идеализъм и романтика, излизащи от всяка дума, дело и перо, за да опише кражбите и келепира на властта”, илюстрира проф. Мизов пародията  с днешните управляващи, офшорките, обществените поръчки, санирането  и т.н.

 „Времето, в което живеем днес, не е по-различно от онова, на Кирков, днес отново са поставени на изпитание правата на работниците. Днешният капитализъм е дори  по-опасен, заради новите прикрити и имитиращи хуманно лице действия.”, каза народният представител Георги Гьоков -  член на Националния съвет  на БСП. Той представи  интересни факти за депутата Кирков с няколко мандата в Народното събрание и за синдикалната дейност  на пламенния и обичан народен трибун, организатор на стачки и борец за социална справедливост. „За съжаление, в нашето време,  не се е родил новият Кирков, но той е достатъчен на българите”, каза още Гьоков.

„Точно сега се вижда най-ярко отражението на Кирковите опоненти и герои, те са безсмъртни”, категоричен бе Пламен Караджов, зам.-председател на Областния съвет на БСП-Стара Загора и ръководител на общинските съветници на левицата в Казанлък. Според него и обстановката, в която той е живял и творил е също актуална – социално неравенство, корупционни схеми, предателство на родината, което е трагично за нас, като нация, а това означава, че не сме си научили коварните уроци от историята.

„Истината, да си казваме истината и да се търсят реално решения – това е първата стъпка към промяна в България”, коментираха участниците в дискусията „Георги Кирков - Майстора и поуките му за днешното време”. Те се обединиха около идеите – да  се напише и издаде биография на недостижимия Кирков; да се създаде виртуална библиотека; школа по ораторско майсторство; проект в социалната мрежа, обединяващ съвременните процеси; да стартират местни и национални дискусии; в Казанлък да се организират Киркови вечери и др. В кръглата маса участие взеха и проф. Димитър Генчев – директор на Центъра за стратегически изследвания, Стефка Савова – уредник на къщите на Георги Кирков, Димитър Благоев и Георги Димитров в София,  Люба Герасимова – председател на Клуб „Георги Кирков” в София, общински съветници на БСП, социалисти от Казанлък и Стара Загора, коалиционни партньори и др.