Народни представители от левицата отбелязаха деня на Съединението в гр. Чирпан

6.09

Стотици жители на Чирпан, заедно с кмета Кичка Петкова и народните представители от левицата Драгомир Стойнев, Георги Гьоков, Донка Симеонова и Красимир Янков, се поклониха пред мемориала, издигнат на мястото, от което е тръгнала Чирпанската чета за Пловдив. Общоградското честване се провежда по повод 132 години от Съединението на България и Деня на Чирпан в парк „Яворов”.

Днес общината отбелязва 20 години от обявяването на Шести септември за празник на града. "За нас е гордост и чест, че малкият Чирпан е един от символите на това величаво събитие, с онези славни герои, загърбили лични интереси, политически и икономически различия, обединение от една мечта за по-добър живот, за ново начало, за общо бъдеще”, заяви в словото си кметът Петкова.

Цветя на признателност пред героизма и паметта на загиналите положиха и туристите от чирпанското дружество „Средногорец”, завърнали се от колопоход и маратон по пътя, извървян през 1885г. от достойните чирпанлии Иван Данчов - брат на Георги Данчов-Зографина, Димитър Йовчев, Петко Запрянов, Георги Сербезов и сливналията Алекси Хаджиев, убити в братядаскаловското село Съединение.

По-рано на тържествена сесия на местния парламент беше обявен новият почетен гражданин на Чирпан - Таня Тотева, дългогодишен директор на Професионалната гимназия по селско стопанство. Граждани и гости откриха традиционната есенна изложба на чирпански художници в зала "Георги Данчов Зографина".

По-късно бе представен Форум "Наше минало" в двора на Историческия музей. За вечерта е предвидена празнична програма със специалното участие на Маргарита Хранова, Николина Чакърдъкова и танцова формация.