Драгомир Стойнев поведе  млади социалисти в поход, следващ стъпките на петима герои от Яворово

Трогнат съм от инициативата и работата, която е свършена от всички, за да се предава на поколенията делото на героите

Зам.-председателят на ПГ „БСП за България” Драгомир Стойнев поведе похода от старозагорското село Яворово до местността "Водениците",(на 4 км на север от населеното място) за поклонение пред паметта на петима герои от Чирпанската дружина „Георги Бенковски” по повод 73 години от Девети септември. Инициативата е на Младежкото обединение на БСП в Стара Загора, които по проекта "Паметните места на България" и  с подкрепата на лидера на БСП Корнелия Нинова, възстановиха паметника на участниците в съпротивителното движение и почистиха терена около него.

„През 1950г. с инициатива и доброволчески труд на жителите на  Яворово и региона се построяват паметници на лобните места на героите, загинали 22 дни преди деня на Победата - 9-ти септември 1944г. Предадени в ранното утро на 17-ти август, след неравностойна битка с многочислените полицаи, са разстреляни: Пеню Моневски - Богдан, Симон Енчев - Володя, Пеню Гочев -Ленко, Пею Моневски - Димчо, Иван Даскалов - Славчо, сред тях и Пеню Миневски – Бурлака”, разказаха край лобните места историята председателят на БСП-Яворово Иван Киров и лидерът на старозагорските млади социалисти Владимир Грамовски, който лично е възстановил буквите на паметника. Участниците в похода коленичиха до земята в знак на почит пред подвига и саможертвата на партизаните.

„Трогнат съм от инициативата и работата, която е свършена от всички, за да се предава на поколенията делото на героите, дали живота си за един по-справедлив и единен свят. С тази родолюбива идея и  възстановителна акция доказахте, че сте достойни техни последователи”, поздрави Стойнев младите социалисти. Добри думи отправиха  и депутатът Георги Гьоков и общинският председател на БСП-Стара Загора Валентина Бонева, които също се включиха в похода. Принос за реализирането на родолюбивата идея имат и лидерът на областните млади социалисти Диана Михалева, Мирослав Атанасов – член на ОБ на МО в БСП-Стара Загора, председателят на ОПО „Център“ Галина Господинова,  председателят на ОПО „Бъдеще“ Николай Митков, организацията на БСП в Яворово,  Таньо Иванов, Митко Танев,  Вълчо Тонев и др.

Социалисти и симпатизанти по-рано през деня поставиха цветя и сведоха глави пред паметника на загиналите във войните в центъра на село Яворово и се поздравиха за Девети септември.