Народни преставители от "БСП за България" откриха исторически кът в община Братя Даскалови

Признателни жители благодариха на народния представител Драгомир Стойнев

Жителите на Медово откриха, заедно с депутатите Драгомир Стойнев - зам.-председател на ПГ на „БСП за България” и Донка Симеонова,  исторически кът "Бранителите" в центъра на братядаскаловското село. Идеята е на кмета на селото Станка Стоянова. Инициативен комитет събра средства за докарване на противотанково оръдието и за изработването на паметната плоча на бранителите на отечеството. „Разположихме и изложба на открито със снимки на наши участници в Първата и Втората световни войни, предстои ни да изпишем и имената на загиналите за родината, от Медово героите,  дали живота си за мир са над 90 души.”, разказа на гостите Стоянова, избрала Деня на Независимостта за откриването на историческия кът.

„Благодарни сме за доброволческата акция на всички, както и на кмета ни. Целта ни бе да изразим почит и поклон към българското войнство. Признателни сме  за съпричастността към проблемите на хората тук и благодарим за личния принос за развитието на  Медово на Драгомир Стойнев”, казаха хората от Инициативния комитет, доволни от родолюбивата инициатива.

Народните представители поздравиха жителите „за дружните усилия да покажат по своеобразен начин историята си, имената на загиналите  през войните - честни, достойни и храбри българи и на желанието да съхраняват паметно и да предават на младите и децата подвизите на героите и да ги възпитават да бъдат истински българи”.

По-късно депутатите Драгомир Стойнев и Донка Симеонова поднесоха цветя  на паметника на тримата братя  Димитър, Иван и Никола Даскалови, загинали трагично в събития през 1923 г. Заедно  с жителите на община Братя Даскалови изразиха почитта си към свидните и смели герои. 23 септември  е запечатал с ярка кръв  историческите уроци в община Братя Даскалови,  хората си припомнят пътят на големия подвиг на изтъкнатите дейци на българското революционно антифашистко движение, целите и грешките на неосъществения бунт,  рецитират стихотворения и пресъздават приповдигната историческа картина и без специални тържества.

„Тук съхраняваме ревностно историята и я предаваме жива на младите хора, макар и малко останали да живеят в родния край със заветите на Димитър, Иван и Никола Даскалови за справедливост и свобода.”, каза Веселин Калчев, председател на общинския съвет на БСП-Братя Даскалови и поздрави събралите се социалисти, симпатизанти и антифашисти за празника, които идват от близо и далеч по стара традиция на събор.