Съветниците от БСП поискаха оставката на зам.-кмета Янчо Калоянов

Депутатът Георги Гьоков: Искаме още сега възрастните хора да живеят пълноценно

Общинските съветници от БСП искат оставката на зам.-кмета по строителството на община Стара Загора Янчо Калоянов за проваления проект за ремонт на кв. „Железник“, заради който общината беше осъдена, а близо 10 млн. лева общински средства са запорирани. "Не е редно същият човек, който управлява проекта за кв. „Железник“, който е приел и подписал без възражения дейностите, сега да управлява нови инфраструктурни проекти за десетки милиони. Той трябва да поеме отговорност, защото не старозагорци са тези, които трябва да плащат за провали на администрацията", заявиха от БСП на пресконференция днес.

Според съветниците от левицата ремонтът в кв. „Железник“ е пример за сериозни пропуски на всички етапи –  от проектирането, през забавеното и некачествено изпълнение, до липсата на контрол от страна на общината. Последиците от това засягат общинските финанси – общината не само трябва да плаща с лихвите и неустойките, а заради  запорираните сметки нейните жителите от миналия четвъртък са натоварени и с нов заем от 7 млн.  лева, за да се разплащат други проекти, за които парите не стигат.

„Много пъти сме питали кмета и за допълнителните средства, които глътна „ремонта на ремонта“ в кв. „Железни“, включително дали са изпълнени всички дейности по договора, изградена ли е поливната система и ако е – защо не работи?“, коментира съветникът Валентина Бонева. Тя е категорична, че няма как вината вечно да се прехвърля на предишните управленски екипи, тъй като проектирането е било в мандат на ГЕРБ, а самото изпълнение е пък в първия мандат на сегашния кмет.

Ремонтът в кв. Железник не е единичен случай,  посочват от БСП и дават пример с Плувния басейн, глътнал допълнително един милион лева заради лошо обследване и некачествено задание.

На пресконференцията си днес БСП критикуваха общинското ръководство, че дели хората на живеещи в града и в селата. „Значи може Стара Загора да има лъскав център за 7 милиона лева, но не може да се отпуснат пари за два легнали полицая насред селото или пари за насипването на път до селските гробища“, реагират остро съветниците.

На пресконференцията депутатът Георги Гьоков коментира актуалните политически  теми. Според него сега трябва и оставка на кмета в Хасково, допуснал шуробаджанашката схема на Делян Добрев  цели две години, илюстрираща паралелната държава. ГЕРБ показаха, че наистина са за „нов морал” - депутат от ГЕРБ изнудва бизнесмен в Добрич за суджук и заплашва неговия бизнес, председателят на общинския съвет в Септември стреля и убива човек. В Перник лидерка на ГЕРБ си присвоява общинска детска градина. Ботевград – скандали в ГЕРБ, свързани с корупция и търговия с влияние. И това е една нищожна част, достигнала до медиите”, подчерта Гьоков. Той не пропусна и социалните теми. Законът за възрастните хора, който БСП изработи, вече е внесен в парламента и другата седмица ще се разгледа. „С този закон не само на думи, но и с действия доказваме, че сме загрижени, че искаме да създадем условия още сега възрастните хора да живеят пълноценно, да имат социални контакти. Няма да спрем да се борим и за преизчисляване на всички пенсии. Това ще доведе до увеличаване на пенсиите с между 20 и 30 %.”, каза зам.-председателят на социалната комисия в 44 НС Георги Гьоков.