Донка Симеонова: С алтернативния бюджет БСП е за стопиране на досегашния неработещ модел „Парите следват ученика”

7.11.2017 г.

„БСП иска спиране досегашния  неработещ  модел „Парите следват ученика”, заложени са финансови параметри, политики и приоритети за дългосрочна визия на страната, което ще промени и най-важния сектор – образованието, а с това ще се съхрани и човешкия ресурс”. Това заяви народният представител от „БСП за България” Донка Симеонова в с. Гълъбово по време на дискусия „За делника на образованието” с участието на зам.-кмета Димитър Василев, председателя на ОбС Светла Боянчева и учители от детски и учебни заведения.

„Необходима е цялостна държавна политика. Хората отиват зад граница заради условията на труд и качеството на живот в България. БСП предложи Алтернативния бюджет за 2018 г., отчитайки тежкото социално неравенство, безперспективността пред младите хора, задълбочаващата се демографска криза, и който би извел страната от това състояние”, каза също Симеонова.

Педагозите и финансистите, участвали в срещата, поискаха пълна промяна на финансирането на учебни заведения. По думите им трябва да има разписан специален стандарт за училища в малки населени места, които да осигуряват нормалното им функциониране, иначе общините се принуждават да ги закриват, а деца пътуват по 42 км., за да дойдат на училище в Гълъбово. Сегашните финансови условия не са позволили на всички училища да увеличат заплатите на учителите, също стана ясно. „Нека да се запази делегираният бюджет като форма, но каква част от него ще е за трудови възнаграждения, каква част за текуща издръжка и т.н., да е ясно разписано от  МОН, както и да се въведе контрол”, за това настояват учители и директори.