Павелбанци търсят решения за водата

​Пред депутата Георги Гьоков те обявиха, че са за нов данъчен модел

Община, Общински съвет и политическите сили  ще се обединят за решаване на проблема с водата в Павел баня. Това стана ясно по време на посещението на народния представител  от „БСП за България” Георги Гьоков в курортния град. Гьоков и председателят на БСП Атанас Пъдев проведоха разговор по проблемите на общината с кмета Станимир Радевски и председателя на местния парламент Шандоан Халит. Местните смятат, че обединени всички, ще успеят да спасят поминъка на павелбанци, тъй като основните им доходи са от балнеоложкия туризъм.  Кметът Станимир Радевски представи  проблемите: недостиг на минералните води, намаления дебит, променена температура и липса на намеса на оторизираните органи към разрешения режим за водоползване на термоминералните води с национално значение. Той  припомни законовия текст, че подземните води са монопол на държавата и е нейн ангажимент контролът.

Над 400 души са се подписали в протестна подписка срещу  проблема с водата, която скоро ще бъде внесена в Общинския съвет, информира Пъдев. Предстои местният парламент да излезе с решение, което ще изпратят до МОСВ, Басейнова дирекция и до всички парламентарни групи в 44 НС.

Пред депутата Гьоков представителите на местната власт споделиха и проблеми, свързани със спечелените проекти.  На стойност около 15 млн. лв са одобрените проекти на община Павел баня, но парите не са преведени по ПРСР и ПУДООС и не могат да стартират подмяната на водопроводната мрежа в селата Горно и Долно Сахране, Скобелево и в Павел баня. В администрацията се чакат пари и за рехабилитацията на 4-километровата отсечка, непосредствено преди курортния град по пътя I-56. „Ще поставя въпросите към съответните министри и ще търсим решения на проблемите ви”, каза депутатът.

За нов данъчен модел в  България, който да не ощетява обществения интерес, са се обявили  над 500 жители от общината, които  призовават в подписка за всеобхватна данъчна реформа. Тя да включва въвеждането на необлагаем минимум за доходите на физически лица поне до текущия размер на минималната работна заплата и на намалени ставки на ДДС от 9% (каквито са за туризма) за вода, основни и детски храни, базови медикаменти, учебници и книги.

Почетният гражданин на Павел баня - олимпиецът Дечко Овчаров,  представи на депутата идеята за национална спортна база за тренировки, възстановяване и рехабилитация на параолимпийци, която да се изгради на общински терен. По думите на народния представител  е нужна целенасочена държавна политика за спортистите ни с увреждания, която да реализира чрез министерството на спорта приоритетите им.