Теодора Иванова, БСП-Казанлък: Време е в Наказателния кодекс да се предвидят по-тежки наказания за всеки, посегнал на паметник

Енина е следващото село в община Казанлък, където жители поставиха водата като огромен проблем

Общинските съветници на БСП в Казанлък Пламен Караджов и Теодора Иванова се поклониха пред делото на първия духовен будител, Хилендарския монах, българския духовник и културен деец през Възраждането Онуфрий Хилендарски - основател на училището в Енина. „Не разбирам на кого пречеше архимандритското перо? Огорчението ми е огромно, когато видях, че е изкъртено. Време е в Наказателния кодекс да се предвидят по-тежки наказания за всеки, посегнал на паметник”. Това сподели в началото на срещата Иванова с жители от родното село на архимандрита, които не знаеха за злодеянието. Бюст-паметникът бе открит преди три години по инициатива на ръководството на енинското училище "Христо Ботев" с помощта на множество дарители.

Енинци и днес недоумяват как от селото е тръгнало духовното възраждане на Казанлъшко и стремежът към образованост, а читалищната сграда е в окаяно състояние, затворена от години наред и е станала своеобразен паметник на безхаберието в центъра на населеното място. Така възрастни енинци определиха културната институция, носила слава десетки години. Днес читалищните колективи репетират в училището и търсят сцени за изяви. Пред съветниците Пламен Караджов, Теодора Иванова и Петър Митев те споделиха огромната си болка и настояха за съдействие за ремонт и отваряне на читалището. „Читалищата са последният остров на българщината в малките населени места, именно за това трябва да са приоритет на всяко управление”, подчерта Караджов.

В Клуба на пенсионера съветниците бяха посрещнати с празнична програма по повод Деня на народните будители. Иванова поднесе книги за историята на България на участниците в програмата и специален подарък на Клуба, който със своята дейност съхранява българския дух. Членовете споделиха своите и на селото проблеми. От години очакват помещението, в което се събират да се ремонтира или да влязат в друго с подходящи санитарни условия, надяват се  да се намерят общински пари, за да се осъществи желанието на десетките възрастни хора, които имат среща за мероприятия всяка сряда.

Енина е следващото село в община Казанлък, където жители поставиха водата като огромен проблем. „За  нас е неразбираемо в 21 век да нямаме вода в чешмите си през летните месеци вечер, а през останалите -  в събота и неделя дебитът е намален до минимум.”, споделиха тревожно жители от северните райони.