БСП-Стара Загора ще представи книгата на Мерсия Макдермот „Ален мак самотен“

6.03.2018 г.

БСП-Стара Загора ще представи книгата „Ален мак самотен“ от Мерсия Макдермот в Стара Загора. Събитието ще се проведе в зала 2 на комплекс „Верея” на 7 март в Стара Загора, от 18.00 ч. Книгата разказва за бурния живот и делото на Димитър Благоев. „Ален мак самотен“ е  четвъртият труд на писателката. Тя има издадени книги за Васил Левски, Гоце Делчев, Яне Сандански, с които предизвика огромен интерес сред българските читатели. Творбата  е на ИК „Синева”.

През 2014 година книгата за Дядо Благоев се публикува в Англия. Мерсия Макдермот е  британска историчка и писателка, дълбоко свързана с България, прекарала години от живота си в страната ни, чуждестранен член на БАН и доктор хонорис кауза на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2017 година, по случай 90-годишнината ѝ, е удостоена с отличието „Златен Век“ - огърлие.

Мерсия Макдермот за книгата си:

„Бих желала моите читатели навсякъде - в Англия, в България и другаде, не само да се информират за българското минало, а да се вдъхновяват от подвизите на моите герои. В книгата ми за Дядо Благоев цитирам "Символ верую" на Христо Ботев и като него вярвам в единната обща сила на человечески род на земното кълбо, за да твори добро, ако не днес, тогава утре. Само трябва да вярваме и да действаме според нашите възможности, за да осигурим едно по-светло бъдеще за нашите деца и за всички хора.”

Издателят Христо Георгиев:                                 

„Последната от написаните от нея биографии - на Дядо Благоев, е един вълнуващ и респектиращ разказ, който потапя читателя в хиляди факти и подробности от живота му, които нито за миг не доскучават, дори когато са сухи кратки цитати. Защото тяхната актуалност е толкова очебийна, че неволно се питаш дали събитията и личностите, за които авторката разказва, не са от днешния ден.”