Донка Симеонова: Когато ценностите на обществото ни са разнопосочни, особено важна е мисията на българското училище

17.09.2018 г.

“Днес, когато ценностите на обществото са разнопосочни, особено важна е мисията на българското училище. На този ден съчетаваме възрожденските традиции и предизвикателствата на настоящето с вяра, с любов към знанието и надежда за бъдещето". С тези думи народният представител от ПГ на “БСП за България” Донка Симеонова поздрави учениците и учителите в Профилираната природо-математическа гимназия “Никола Обрешков” в Казанлък по време на тържественото откриване на учебната година. "Нееднократно съм заявявала, че винаги ще отстоявам институциите и обществото да отдават дължимото уважение към българския учител”, каза Симеонова пред 674 ученици. Директорът на училището Красимир Дамянов обясни, че 52 от тях пристъпват за пръв път прага на учебното заведение и си пожелават да завършат отлично пети клас. Той подчерта, че се гордее с иновативните проекти в училището и с елитните възпитаници, които се реализират в различни сфери на живота и трайно оставят светла диря в науката, не само в България, а и по света.

По-късно през деня Донка Симеонова присъства на открит урок в първи клас в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” в град Шипка. Тя пожела на първокласниците да бъдат здрави и любознателни, да вярват на своите учители и да следват мечтите си. “По-важното от уютните класни стаи са учителите, които с много професионализъм и любов предават знанието, подкрепят своите ученици и ги насърчават да отстояват себе си”, каза Симеонова на среща с педагогическия колектив. Тя изпрати поздравителни писма до училищата за първия учебен ден:

Уважаеми колеги, скъпи ученици, драги родители, 

Честита Нова учебна година в българското училище! 

По традиция в първия учебен ден си пожелаваме  „На добър час!” с вяра и надежда. Тази година благопожеланията ни съвпадат със светлия празник, когато честваме  и християнските добродетели. Вярвам, че приютени в туптящото сърце на българското училище, те могат да го изведат на полагащото му се първо място, с много грижа и отговорност  от  всички институции.

Честит празник на първокласниците! Скъпи ученици, продължавайте да се стремите към необятните светове на познанието, бъдете  ученолюбиви и любознателни! На зрелостниците, за които днес е последен първи учебен ден, желая успешно дипломиране!

На учителите и директорите пожелавам ползотворна учебна година. Нека професионализмът, всеотдайността и предприемчивостта да създават ярка светлина за знанието и да издигат престижа на образованието. Вярвам, че родителите ще имат  радостта в края на учебната година от постиженията на своите деца,  благодарение на търпението и поощряването. Бъдете здрави!

Честит празник!