Теодора Иванова: Знаете ли, че гаранцията на асфалтираните улици в Казанлък е 5 години, а след едва 3 години, той в вече напукан

27.09.2018 г.

„Знаете ли, че гаранцията на положения нов асфалт в община Казанлък е 5 години?” Tози въпрос зададе общинският съветник от БСП- Казанлък Теодора Иванова  на среща с гражданите. Тя припомни, че асфалтираните преди две-три години улици в общината  вече са напукани, а на места- пропаднали и с дупки. Гражданите настояват въпросите за окаяното състояние на пътните настилки да стигнат до кмета на Казанлък, за да се предприемат навременни действия. "Има ли наложени глоби и неустойки към фирмите, изпълняващи строително-монтажните работи и ремонтни дейности, включващи и изграждането и реконструкцията на пътната инфраструктура?" Тези въпроси на гражданите отправи Иванова към кмета Галина Стоянова.  

На последното заседание на местния парламент общинският съветник получи и кметския писмен отговор, че „констатираните дефекти след приключване на договорите, в рамките на гаранционните срокове, фирмите отстраняват за своя сметка, което не води до налагане на глоби”. Същевременно Стоянова обяснява, че Общината се е възползвала от правото си да изисква неустойки за неизпълнение на клаузи по договори с изпълнители в размер 193 809 лв. Сумата е за  близо 7-те години, в които ГЕРБ е начело на местната власт.

„Определено отговорът е незадоволителен. За всеки е видно качеството на пътните настилки и трайността на положения асфалт. След втората година той е компрометиран и дефектите не се отстраняват”, подчерта съветничката и апелира хората да подават сигнали, да упражняват гражданския си контрол върху общинските дела и да наблюдават как положеният асфалт издържа цели 5 години, както сочи гаранцията.