Казанлък към БСП: Да се върне държавата и справедливостта във всички сфери на животa

Окт 26, 2018 Новини Избори 0 1334

26.10. 2018 г.

„Да се върне държавата и справедливостта във всички сфери на животa“. Този призив отправиха гражданите на Казанлък към народните представители от ПГ на „БСП за България“. Те призоваха да се запазят общинските и държавните болници и да има ясно развитие по приоритети на общините. Подкрепиха предложението на левицата за премахване на плоския данък. Казанлъчани поискаха повече средства от държавата за читалищата и за поддръжка на сградния фонд. В Казанлък настояват и за обществен ред, сигурност и ограмотяване на ромското население.

Говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева заяви: „Визия за България е документът на гражданите, на всички българи“. По думите й с него, заедно, можем да премахнем овластения цинизъм, присъщ на управлението в България. Секретарят на групата Филип Попов обясни, че Визията не е управленска програма, а една рамка, един надпартиен документ, чиито автори ще бъдем всички ние. „Целта е да покажем по какъв път ще поемем след тези 10 години на грабителство на България и цинизъм, добил нови висоти, които новата ни история не познава“. Депутатът Станислав Владимиров коментира, че  идеята на проекта е да събере цялото гражданско общество, заедно с по-голямата част от политическата класа, за начертаването на един дългосрочен път за развитие на България, който да следват всички политически сили, а не да се  търсят единствено разделителните линии. Народният представител Донка Симеонова заяви, че в сферата на образованието целта на „Визия за България“ е: да постави учителя на приоритетно място в обществото, да ограмоти децата ни, нова нормативна уредба за образованието, съвременни и достъпни училища, национална и регионални програми със съответните стандарти, безплатни детски заведения, нови учебни програми и учебно съдържание без джендър идеология.

„Имаме озеленител, но нямаме нито един лекар. Пътната инфраструктура в региона е изключително лоша и няма индустрия“. Това споделиха жителите на Братя Даскалови с депутатите от левицата. Те подчертаха, че земята се обработва от арендатори, но от вън, а младите хора ги няма. По време на срещата бяха направени конкретни предложения по отношение на данъчната политика. Проф. Иво Христов заяви: „България е огромна болка и гняв. Това са нашите бащи и майки, които са изградили държавата ни и сега виждат как тя се срива“. По думите му страната ни е лишена от милост между българите, а когато в една общност си е отишло състраданието, тази общност няма бъдеще. „Ако успеем да съпреживяваме заедно нашето настояще и бъдеще, ако върнем състраданието помежеду си, значи можем да се справим с проблемите на страната си във всички сфери“, каза още той. Депутатът Николай Бошкилов се обърна към присъстващите с думите: „Визията е документ и ние идваме при вас, за да искаме вашата помощ да го довършим, и с общи усилия, да си върнем България“.  В дискусията взе участие и народният представител Тома Томов.

Работа и по-високи доходи. Тези искания отправиха граждани на Гурково към представителите на левицата. Като основен проблем те посочиха липсата на сигурност и подчертаха високите нива на битова престъпност в региона. Бе поставен и въпросът с финансирането на домовете за възрастни хора от страна на държавата. Местните жители се оплакаха от факта, че домът в техния град е в частни ръце, с такса от 600 лв. месечно, което го прави недостъпен за възрастни хора заради ниския им доход. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов заяви, че само в Гурково в момента работят над 150 украински работници. „Решаването на проблема с дефицита на работна ръка не е в търсенето на вратички за внос на кадри и намиране на ниско платени работници, а вдигането на доходите на българските работници. Само така, тези, които избягаха, ще се върнат в България, а тези, които още не са избягали, ще останат“, заяви той и подчерта, че колкото по-скоро българските работодатели осъзнаят този факт, толкова по-добре за самите тях. Депутатът Иван Ченчев заяви, че със залегналото в проекта „Визия за България“ конкурсното начало в публичните и държавните предприятия, а не на партийния принцип, ще се отворят нови работни места. По думите му те ще са високо платени и привлекателни за завършилите зад граница млади българи, защото освен добрия доход, е предвидено те да получават и дивидент от печалбата.

Жителите на Мъглиж посочиха образованието като основен държавен приоритет. Те поискаха държавата да въведе и контролира прилагането на държавни учебни стандарти. Хората подкрепиха идеята на БСП за прекратяване на финансирането на частни училища с публични средства. Като основен проблем в региона, в тази сфера, те посочиха унищожаването и разграбването на помощните училища. Депутатът Димитър Данчев заяви: „Във „Визия за България“ залагаме държавата да не бъде само наблюдател на икономическите процеси, а да бъде активен участник, в това число и в ролята по съфинансиране на приоритетни икономически дейности“. По думите му държавата трябва да участва с дялово инвестиране, а на инвеститорите да се предложи социален инвестиционен пакет. Той подчерта, че във Визията е записано и увеличаване на капацитета на индустриалните зони, изграждане и подобряване на инфраструктурата в тях. Народният представител  Георги Андреев представи пред присъстващите основните акценти от Визията и отговори на въпросите на гражданите, свързани с управлението на държавните предприятия.