Старозагорци пред БСП: Искаме повече държава в образованието Да има безлихвени заеми за образованите млади семейства

Окт 26, 2018 Новини Избори 0 1385

26.10.2018 г.

„Искаме повече държава във висшето образование. Нужни са промени в образователния закон, свързани с мандатността на директорите на училищата. Имаме вечни директори.“ Това казаха старозагорци на среща с народните представители от ПГ на „БСП за България“ по време на обсъждането на „Визия за България“. Те поискаха да се признава за осигурителен стаж времето, в което студентът учи.  „Трябва да се отпуснат безлихвени заеми за млади образовани семейства и безплатни детски ясли за децата им. Учебниците да са безплатни до навършване на 18 годишна възраст на децата“, поискаха още хората. Старозагорци обясниха, че е нужно да се търсят контакти и връзки с диаспорите ни зад граница. Добавиха, че по жизненоважните въпроси за страната, като демографската катастрофа и сигурността, трябва консенсус между всички партии. Поискаха и реформа в системата на МВР, след като сме на едно от първите места по битова престъпност.

„Искаме да направим първи стъпки за въвеждане на семейно подоходно облагане. Демографският срив е в сила. Няма война и епидемия, а се топим с голяма скорост. Това се дължи не само на ниската раждаемост, а и на емиграцията на младите хора.“ Това заяви в Стара Загора зам.-председателят на БСП Драгомир Стойнев по време на представянето на „Визия за България“. Той разясни пред старозагорци данъчната политика, предвидена от левицата. Наблегна и на политиките, които предлага БСП за здравеопазването, при които в центъра е човекът. Той изтъкна нуждата от ролята на държавата във всички сфери.

„Убеден съм, че старозагорци се интересуват от съдбата на България и на своя град. За мен „Визия за България“ е стратегически документ и мечта на българина- каква страна иска за в бъдеще.“ Това каза народният представител Георги Гьоков. Той обясни, че левицата настоява за преизчисление на всички пенсии от 1 юли 2019 г. Гьоков припомни, че само БСП е правила такова преди години. По думите му Визията е богата със социални политики.

„Визията е отворен и надпартиен документ. Всички искат смяна на модела. Сигурността е политика на защита на  гражданите и гаранция за защита на интересите им. Освен борбата с престъпността, има социална и здравна сигурност. Болна нация не може да преодолява предизвикателства.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Славчо Велков. Той изтъкна че има в страната ни много добри лекари, но системата на здравеопазването е в колапс. „Мисля, че стигнахме дотук заради търпението. Аз не искам повече да търпя“, категоричен беше той.

„Когато започнахме работа по Визията, я започнахме не като чист партиен документ. В нея участваха и съветите от БСП, но и експерти от БАН. Тогава знаехме, че не може повече така. Че е нужна истинска промяна. Опитваме се да предизвикаме дебат в страната за бъдещето ни.“ Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“  и председател на икономическата комисия в НС инж. Петър Кънев.