Социалистите от Стара Загора изпратиха предизвикателство към кмета на града

18.04.2019

 

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

към кмета на Стара Загора, г-н Живко Тодоров, от Основна партийна организация „Център“ на БСП-Стара Загора (ОПО „Център“ на БСП-Стара Загора)

 

Уважаеми г-н Тодоров,

Ние, от ОПО „Център” на БСП-Стара Загора, заедно с целия свят сме покрусени от пожара в парижката катедралата „Нотр Дам дьо Пари“ и изразяваме съпричастност към парижани и Франция. С надежда и внимание следим развитието на събитията около този фатален инцидент и сме в очакване и надежда за бързо възстановяване на един от символите на Франция.

В същото време научихме за Вашата инициатива да обявите кампания за набиране на средства в подкрепа на община Париж за възстановяване на Катедралата.

Може би мотивът Ви е изявлението на премиера Борисов, че "България ще подпомогне възстановяването на катедралата "Нотр Дам" финансово и чрез реставратори и живописци”. Имаше и призив от негова страна журналистите да следят процеса, за да видят какво страната ни ще направи в този случай. Странно защо не призовава журналистите да следят от близо какво прави страната ни или по-точно управляващите ни например: по протестите на лекари и медицински сестри, по демографската криза, по регионалните различия, по въпроса с доходите, бедността и неравенствата.

Неоспорим факт е, че сумата необходима за реставриране на Катедралата е осигурена. За това ние отправяме предизвикателство лично към Вас и към институцията, която представлявате. На територията на община Стара Загора има изключително много православни църкви, които се нуждаят от ремонт, затова Ви предлагаме средствата, събрани от дарителите, да бъдат пренасочени за реставриране на християнските храмове в селата Ловец, Памукчии и Козаревец. По този начин ще покажете на старозагорската общественост, че освен за историята, паметта и културата на Европа мислите и за историята, паметта и културата на община Стара Загора.

Надяваме се, че дарителите не биха имали нищо против пренасочване на дарените от тях средства към ПРАВОСЛАВНИ храмове в нашата Община.

Безпокои ни и фактът, че Стара Загора е град с богато културно историческо наследство, което поради недостиг на средства остава скрито за очите на старозагорци и гостите на града ни. Това също може да бъде една от посоките за пренасочване на средствата.

Може да изреждаме и още проблеми и да правим редица други предложения, но едва ли е необходимо. И тъй като сте избран от старозагорските граждани да решавате техните проблеми, а не на други общини, включително и на такива в други държави, оставаме в търпеливо очакване на това как ще отговорите на нашето предизвикателство!

 

 

Галина Господинова

Председател на ОПО „Център“

на БСП-Стара Загора