ГЕРБ недвусмислено са агитирали на общинския конкурс Царица Роза

БСП-Казанлък обжалва във ВАС

ЦИК е установила, че на разпространения ваучер на  общинския  конкурс „Царица Роза”  в Казанлък е наличен надпис „ГЕРБ“, с който се идентифицира политически субект, регистриран за участие в изборите за членове на Европейския парламент. Това сочат мотивите в Решение  № 414-ЕП/25 май 2019г. на Централната комисия по повод жалбата на БСП-Казанлък срещу решение на РИК в Стара Загора за предизборна агитация  на  кандидати за евродепутати  в общински мероприятия.

На въпросния ваучер ЦИК е установила и надписа- „Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП канят всички участнички в конкурса „Царица Роза“ на посещение в ЕП." ЦИК е приела, че кандидати за членове на ЕП са присъствали и са разпространявали гореописаните ваучери, което е потвърдено и от извършената проверка на РИК – Стара Загора.

„С това си деяние, те недвусмислено са отправяли послания към избирателите кого да подкрепят в предстоящите избори. Отправяйки такива политически внушения, те извършват предизборна агитация. Самият факт, че те са кандидати, регистрирани за участие в предстоящите избори, и че раздават материали на висока стойност, на които е изписано наименованието на политическия субект, потвърждава твърдението на жалбоподателя за извършване на предизборна агитация. Нещо повече, раздаваният материал има и финансова стойност – организирано пътуване до Европейския парламент в Брюксел, Белгия”, се казва в решението на ЦИК. Тъй като при  проведеното гласуване не се е постигнало необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове, Комисията постановява отхвърляне по смисъла на чл. 53, ал. 4, изр. второ от Изборния кодекс.

„БСП-Казанлък е последователна в своите действия, ще продължим да  защитаваме законосъобразността на предизборния и  изборния процес, ние внасяме жалба  пред Върховния административен съд”, съобщиха от Общинския предизборен щаб на казанлъшката партийна организация на БСП.