Казанлъчани алармират тревожно за нова сеч на дървета

Пламен Караджов, БСП: Управляващите все по-често крият информация от гражданите, чиито пари харчат

Граждани алармираха  тревожно за поредната сеч на дървета по казанлъшки улици. Живеещите на ул. „Стара планина” потърсиха общинския съветник Пламен Караджов, за да изразят недоволството си от действията на общински служители, на които е разпоредено премахването на  дървета. Те недоумяват защо се секат липи по време на цъфтеж и  защо няма разяснителна кампания за рязането им. Случващото се в  този квартал предизвика и бурни реакции  в социалната мрежа.

"Отсъствието на навременна информация винаги възмущава гражданите, това стана практика в казанлъшка община – да се отсичат дърветата без да се обявява причината за това. Не разбирам управляващите от ГЕРБ, които все по-често крият информация от гражданите, чиито пари харчат и пред които би трябвало да се отчитат”, каза Пламен Караджов, председател на Групата общински съветници на БСП в местния парламент. Той внесе въпросите на гражданите  до кмета Галина Стоянова, сигнализирали за действията и  бездействия на Община Казанлък:

1. Кога беше направена разяснителна кампания за общинските дейности по премахването на дърветата на ул. „Стара планина”? Защо дърветата се премахват през м.юни, когато липите цъфтят? Спазена ли е процедурата за тази сеч?

 2. Уведомени ли са всички живеещи в района, кога и как?

3. Колко са дърветата, които са отсечени от началото на годината в град Казанлък и колко на брой са в цялата община? Спазена ли е процедурата за рязане на дървета, които се ползват с особена закрила? В колко от случаите е дадено писмено съгласие от кмета на общината за сечта им и спазва ли се разпоредбата да се прави ОВОС от РИОСВ?

4. От какви видове са премахнатите дървета и с чие разрешение е реализирана сечта?

5. Колко от отсечените дървета са били болни и колко здрави? Каква е причината за премахването на здрави дървета?

6. Какво предназначение е разпоредено за  отсечената  дървесина?

 7. Защо за изправяне на тротоарни плочки не се използват и други методи, а се налага отсичане на дългогодишни дървета?

Пресцентър

БСП-Казанлък