БСП -Казанлък пита: Как кметът на Казанлък стопанисва общинските гори?

22.07.2019

Групата общински съветници на БСП пита кмета на Казанлък колко са събраните пари в общинската хазна от ползването на дървесина и недървесни видове. Тази дейност кметът Галина Стоянова е предоставила с договор за управление на горските територии общинска собственост на частното дружество „Пениталес”. Съветниците очакват на сесията на 25 юли Стоянова да съобщи реализираните приходи за 2016 г., 2017 г. и 2018 г., когато дейностите в общинските горски територии са предоставени на частната фирма, собственост на Пенко Говедаров - съучредител на партия ГЕРБ и един от първите й организационни секретари.

“Позовавайки се на принципите на Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейностите в горските територии – държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти, намираме за необходимо и задължително приходите да се обявяват на гражданите”, заяви Пламен Караджов - председател на Групата съветници на БСП в Общински съвет-Казанлък. Според левицата гражданите настояват да научат и колко дка са залесените площи през периода 2015 г. до прекратяване договора с „Пениталес”.

Жителите от общината поставят нееднократно и проблема за  размера на таксите и документите,  с които  се извършва добив и транспортиране на дървесина в различните населени места. “Кметът  Стоянова все още не е отговорила на въпросите, свързани с издаването на разрешителни за добив на дървесина и с размера на таксите, както и кой контролира съответствието на добитата дървесина с дадените разрешителни”, подчерта Караджов. По думите му кметските отговори, от които Галина Стоянова бяга, ще покажат дали общината стопанисва горите отговорно и как ползва дървесината.