БСП: Настояваме Летище Стара Загора да възстанови дейността си

13.08.2019

„Настояваме да се запази възможността Летище Стара Загора да възстанови летищната си дейност като гаранция за бъдещо силно икономическо развитие на целия Старозагорски регион“. Това се казва в Позиция на ОбС на БСП в Стара Загора. Поводът е актуалната тема за Летището през последните дни. Позицията е обръщение към всички граждани на Стара Загора и областта. Социалистите настояват държавата в лицето на Министерството на икономиката и кметът на общината Живко Тодоров  да представят информация за предприетите до момента действия по отношение на Летището. Решението за бъдещето му трябва да бъде взето с активното участие на старозагорци, включително и чрез допитване.

Позицията е изпратена до министъра на икономиката, областния управител, кмета на общината, изпълнителния директор на „Държавната консолидационна компания“ ЕАД и до медиите.

Ето и пълния текст на Позицията:

Уважаеми старозагорци,

Уважаеми дами и господа,

През последните дни темата за Летище Стара Загора и неговото бъдеще отново е актуална. Обезпокоени сме от липсата на точна информация за намеренията на управляващите спрямо този стратегически важен за общината и региона обект.

Позицията на държавата и местната власт в лицето на ГЕРБ по темата се мени постоянно. В програмата си за управление за мандат 2015–2019 г. кметът Живко Тодоров обеща „Бъдеще за Летище Стара Загора”, а по различни поводи е заявявал, че е един от най-големите привърженици на идеята то да се превърне в международен карго център. ГЕРБ обявиха летището като един от приоритетите за развитие на региона, към което има интерес от инвеститори и дейността му може да бъде възобновена на база на публично-частното партньорство.

Миналата година министърът на икономиката г-н Емил Караниколов съобщи, че се подготвя проект за логистичен хъб между Европа и Азия, съчетан с използване на пистата на Летище Стара Загора. Независимо от поредицата изявления, от този обявяван нееднократно като приоритет за ГЕРБ проект останаха само гръмки думи и голи обещания към старозагорци.

В навечерието на местните избори на ход са нови обещания от областната управа и кмета на Стара Загора - 2 хиляди декара от летището да бъдат присъединени към Индустриална зона „Загоре”. Това на практика означава ликвидиране на възможността Летище Стара Загора някога да заработи отново като летище. Унищожаването му може да се квалифицира като престъпно деяние и разрушаване на потенциала на Стара Загора за бъдещи инвестиции и икономическо развитие.

Летище Стара Загора, заедно с АМ „Тракия“ и ЖП инфраструктурата са своеобразен портал на останалия свят към Стара Загора. Във връзка с големите потоци от товари, идващи от изток, Европа се нуждае от поне пет нови карго летища, които да бъдат построени в източната й част. България има всички шансове едно от тях да бъде на нейна територия, а Стара Загора е сред най-подходящите градове в страната заради географското си положение и транспортни комуникации.

Убедени сме, че бъдещето икономическо развитие на Стара Загора е свързано със съществуването на модерно карго летище, което, освен с работните места, ще бъде и мощен стимул за инвестиции и икономически напредък на целия регион и България. Затова е важно да го запазим.

Стратегическият интерес е не само български, но и европейски. Решенията днес са факторите за промяна на нашия живот в бъдеще! Позицията на БСП в Стара Загора е последователна и ясна – ние сме за запазване на летището като такова, независимо под чие управление ще бъде. Обявяваме се и за развитие на Индустриалната зона. Но от години сигнализираме, че общината закъсня, пропилявайки време в три мандата, Стара Загора да има изградена индустриална зона, в която да работят предприятия на крупни индустриални инвеститори.

Категорично настояваме замисленото разширяване на Индустриална зона „Загоре“ да се случи в най-кратки срокове, но това да не става за сметка на Летище Стара Загора. Летището трябва непременно да бъде запазено като такова дори и в близко бъдеще да не е възможно възстановяване на летищната му дейност.

Тази позиция се споделя и от бизнеса, и от специалисти и експерти, и най-вече от гражданите на Стара Загора. Всякакви други решения, водещи до ликвидацията на летището, означават отказ на управляващите да мислят и действат стратегически. Настояваме държавата в лицето на Министерството на икономиката и кметът на общината да представят информация за предприетите до момента действия по отношение на Летище Стара Загора.

Решението за бъдещето на Летище Стара Загора трябва да бъде взето с активното участие на старозагорци, включително и чрез допитване. Настояваме да се запази възможността Летище Стара Загора да възстанови летищната си дейност като гаранция за бъдещо силно икономическо развитие на целия Старозагорски регион.