БСП-Казанлък: Да не забравяме първото антифашистко въстание в света – Септемврийското!

23.09.2019 г.

Непубликувани стихове от поета-антифашист Никола Ланков с изключително актуалност към днешния ден прозвучаха от БСП-Казанлък навръх 96-та годишнина от Първото антифашистко въстание в света – Септемврийското, чиято годишнина съвпада със 128-та година от основаването на казанлъшката организация на социалистите.

По традиция левите отбелязаха повода с преклонение и се събраха пред паметника на септемврийците край казанлъшкия град Крън.

„Никога не бива да забравяме, че Септемврийското въстание  е първият в света опит, и то на българите, да се противопоставят на зараждащия се фашизъм и диктатура. Не бива да забравяме, че сред въстаниците са част и от онези  българи, сражавали се в Първата Балканска, Междусъюзническата и най-вече Първа Световна война. Българи, знаещи отлично цената на живота и познаващи смъртта отблизо“, заяви общинският съветник и кандидат за нов мандат Теодора Иванова.

Тя отбеляза още: „Над 20 000 българи са разстреляни и избесени. Българи избиват българи, населението е подложено на безчинства от страна на профашистки настроените.

Стига се до тотално разединение на нацията. Много бедни и много-много богати. Безогледното неравенство води до безогледни безчинства.

Днес обстановката в България наподобява тази отпреди 96 години. Диктатура, наложена от правителството на ГЕРБ, незачитане на човешките права и свободи, задълбочаващо се неравенство, силно разединение на нацията и все по-голямо желание за промяна на системата и модела на управление. Желание да извикаме СТИГА!!!“

Стиховете на поета Ланков, припомнени от Румяна Друмева – председател на местната БСП, подкрепиха казаното.  

128-те години история и значение на местната социалистическа организация припомни Пламен Караджов – председател на групата общински съветници от БСП в изтичащия мандат и кандидат за нов.

„Днес отбелязваме годишнината на най-старата партийна организация – казанлъшката. Създадена веднага след Бузлуджанския конгрес на 23 септември 1891 г.“, отбеляза Караджов, който пожела успех в идната кампания за Местни избори 2019.

Гост на отбелязването на трагичната годишнина от Септемврийското въстание  беше кандидатът за кмет, издигнат от БСП, безпартийният капитан III ранг о.р. инж. Стоян Петров.  

На поклонението присъстваха социалисти от цялата община, кандидати за общински съветници и кметове на населени места в казанлъшко.