БСП-Стара Загора: Управляващите да предоставят на обществеността всички анализи за развитието на летището

10.07.2020

Министерствата на икономиката и на транспорта да предоставят анализи за развитието на Летище Стара Загора като такова или проект за превръщането му в индустриален парк. Експертизите трябва да дадат отговор на въпроса за перспективата и устойчивостта на всеки от проектите, финансовата обосновка и времето за реализацията им. Това е позицията на Общинския съвет на БСП – Стара Загора и групата общински съветници от коалиция „БСП за България“.

Преди по-малко от месец  кметът Живко Тодоров заяви, че няма да внася в Общинския съвет точка, касаеща Летище Стара Загора, заради отсъствието на политическо съгласие. „На председателски съвет преди две седмици  лично кметът поставя този въпрос на политическите групи в Общинския съвет, т.е. за няколко седмици Тодоров променя позицията си.", коментираха социалистите.

Според БСП - Стара Загора, каквото и решение да се вземе, то трябва да дава хоризонт за развитие на града поне няколко десетилетия напред.

„Известна ни е позицията на Министерството на икономиката, че възстановяването на летищната дейност е неефективен, нецелесъобразен, икономически неизгоден вариант, и че не може да допринесе за развитието на Стара Загора. Наясно сме и с желанието на Държавната консолидационна компания и местната власт там да се създаде индустриален парк”, подчертават още социалистите.

За тях, обаче, както констатациите, така и заявените намерения звучат декларативно, защото отсъстват точна информация и анализи на различните варианти. „Ако те са направени в Министерството на икономиката, нека бъдат предоставени. Считаме, че анализи относно бъдещето на Летище Стара Загора следва да бъдат направени и от Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии. Всичко друго е говорене и взаимно упрекване, без аргументи. А ако такива проучвания липсват на ниво министерства, община Стара Загора, като пряко заинтересована, да ги поръча и финансира”, заявяват  социалистите.

 „Категорични сме, че решението за бъдещето на летището трябва да бъде взето въз основа на максимално точна информация и анализи и с активното участие на старозагорци. БСП - Стара Загора нееднократно е заявявала, че Летище Стара Загора трябва да бъде запазено като такова. Възможностите за  развитие на индустриален парк са немалко и трябва нов модерен подход в избора на бизнес пространство", сочи позицията.