От БСП-Стара Загора изпратиха сигнал до здравния министър и до прокуратурата

27.08.2020 г.

От БСП-Стара Загора изпратиха сигнал до здравния министър и до прокуратурата във връзка с жалба на граждани, недоволни от оказаната им спешна медицинска помощ в областния град. 

Социалистите се надяват за извършване на прецизна проверка и предприемане на всички законосъобразни мерки за защита здравето и правата на хората в ситуация на пандемия от Covid-19. Те очакват проверката да отговори  на следните въпроси:

            1. Пациент, попаднал в Спешно отделение, следва ли да заплаща както бързия тест, така също и високотехнологичното RT-PCR изследване за COVID-19?

            2. Следва ли да бъде прегледан пациент и след това приет за лечение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” АД, ако няма в себе си пари за тези изследвания? Как е решен въпросът съгласно заповедта на изпълнителния директор и какви са фактите до този момент в такива случаи и какви ще бъдат впоследствие след настоящата жалба?

            3. След предаването на секрет за бърз тест за COVID-19 следва ли пациентът да извърши четири пътувания с таксиметров превоз до приемането му за лечение, особено след наличието на положителен резултат? Тези пътувания, според нас, са опасни за допълнителното разпространение на вируса в тази пандемична обстановка?!

            4. Следва ли да се върнат на пациента разходите за двете изследвания - за бързия тест и за PCR – теста? Тези изследвания не влизат ли в клиничната пътека?

 

Накратко историята на гражданите:

В началото на м. август те се обръщат към Центъра за спешна медицинска помощ - Стара Загора заради изпадането на възрастна жена в общо тежко състояние. Линейката идва почти веднага и след медицинския преглед е откарана в Спешно отделение на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” АД на улица „Генерал Столетов” № 2. Дежурният екип уведомява гражданката, че следва да направи бърз тест за COVID – 19 на стойност 30.00 лв. Оказва се, че той е с положителен резултат.  Гражданката е върната у дома, за да дойде на другия ден и да направи окончателен РСR тест, заплащайки  110 лв., резултатът от който ще бъде готов след 24 часа. От Спешното отделение ги информират, че в зависимост от него ще се прецени по-нататък къде да бъде насочена пациентката. На следващия ден резултатът e  отрицателен. Гражданите разказват, че в Спешното отделение са били изключително груби към случая, отпращали са ги към частна болница. След намесата на дежурния лекар са изготвени  документите за прием  в отделение „Гръдна хирургия”  на УМБАЛ „Проф. д-р  Стоян Киркович” АД.