БСП-Раднево са категорично против вдигането на местните данъци, такси и цени на услугите

Това е абсолютно неадекватна мярка, която ще навреди на всички ни

Общинските съветници от Коалиция „БСП за България” в Раднево категорично се противопоставят на предложението на управляващите от ГЕРБ и кмета на общината д-р Теньо Тенев да се увеличат местните данъци и цени на таксите и услугите, извършвани от Общината. В Позиция  до жителите  на община Раднево БСП  алармира за неадекватнатната мярка, която ще се отрази на всички  в този труден момент и че това не е начинът за справяне с разрастващата се икономическа криза. 

„Липсва подробен анализ как точно вдигането на данъчната тежест ще се отрази на хората, на малкия и среден бизнес. Рязкото вдигане на данък недвижими имоти от 1.5 на 2 промила върху данъчната оценка на недвижимия имот, за голяма част от живеeщите в централната градска част граждани на Раднево ще се изрази в 30% увеличение на размера на дължимия данък за основно жилище на физически лица.“, коментира председателят на БСП Красимир Куртев.

Съветниците ще гласуват против 3-те проектопредложения за увеличаване на местните данъци, такси и цени на услугите в община Раднево, които са на вниманието на местния парламент на сесията на 26-ти ноември т.г. Според тях мотивите на кмета в проектите за наредби: „Непрекъснато нарастващата потребност на гражданите за подобряване на общинската инфраструктура, поддръжка на общинските активи, здравеопазване и образование, социални услуги.и др.”, както и „Постигане на по-голяма стабилност по отношение на приходите в бюджета на общината”, са крайно оскъдни, недостатъчно аргументирани и в определена степен обидни за жителите на общината.

 „Още по-зле това ще се отрази на юридическите лица, т.е. фирмите, които развиват търговска или производствена дейност в общината. Те и към този момент плащат значително висока такса битов отпадък. Нима през последните години цените на имотите в града и селата от общината нарастват или пък има наплив от желащи да строят нови жилища? Нима се увеличиха жителите на общината? Да, извършват се ремонти на общинската и градска инфраструктура, но те са недостатъчни и липсва баланс в грижата за живещите в града и селата.“, подчертават в Позицията общинските съветници. 

В нея се казва още:

„Вносителят от ГЕРБ предлага да увеличи и данъка върху превозните средства с „минимално средно около 20%” . Това увеличение силно и болезнено ще натовари собствениците на МПС. Особено като се има предвид коя година са произведени болшинството от автомобилите и как това увеличава размера на дължимия данък. 

За някои от местните такси и цени на услугите на територията на община Раднево увеличението достига до 100%!

Потребностите на всички нас, жителите на община Раднево, да живеем в добре подредена територия с добра и поддържана инфраструктура, да имаме качествено образование и да ползваме добри социални услуги и грижи, е нещо естествено и нормално. Задължение и отговорност на общинска администрация и на тези които я ръководят е да отговорят на потребностите и надеждите на жителите. Вдигането на данъците няма да помогне за разрешаването на тежкия и остър проблем с МБАЛ „д-р Д.Чакмаков” и колапса на болничното здравеопазване в общината. Липсата на обоснован анализ дали и как ще се повиши събираемостта на дължимите местни данъци и такси допълнително поставя под въпрос ефективността от това действие. 

За съжаление, в труден момент за всички ни, когато сме принудени да понасяме несгодите причинени от Ковид-19 пандемията, на все по-влошаващата се икономическа обстановка, на разрастващата се несигурност в утрешния ден, местната власт ни поставя пред ново изпитание. 

Във време, в което жителите на общината изпитват все повече трудности, повечето от местните фирми се чудят как да оцелеят при все по-голямото свиване на потреблението, когато държавната подкрепа е недостатъчно ефективна и не достига навреме до най-нуждаещите се, да вдигаш данъците, таксите и цените на услугите е абсолютно неадекватна мярка, която повече ще навреди на всички ни.

Убедени сме, че не това е начинът за справяне с разрастващата се икономическа криза, която връхлита и нашата община. Успешната данъчна политика се нуждае от разумен, полезен и рационален подход. Основан на цялостен подробен, анализ и стратегическо мислене, което да доведе до висока събираемост, стабилни и сигурни приходи в бюджета на общината, без да натоварва излишно и тежко данъкоплатците в община Раднево.“.