Депутатите Гьоков и Симеонова към министри: Защо спешно се закриват детски домове в настоящия локдаун?

17.12.2020

Какво налага спешното закриване на Дома за медико-социални грижи за деца „Мария Луиза“ в казанлъшкото село Бузовград и защо се прави, когато държавата е блокирана от извънредни мерки – това питат депутатите Георги Гьоков и Донка Симеонова министрите на здравеопазването и социалната политика.

22 деца ще бъдат отведени, неясно къде, а 25 души персонал остават безработни след 31-ви декември. Почти 70 % от настанените деца са със заболявания от целия спектър на медицинската патология – детска церебрална парализа, хидроцефалия, микроцефалия, вродени малформации, генетични заболявания, изоставане в умственото развитие и т.н. До момента ръководството на Дома не е уведомявано и подготвяно по никакъв начин за предстоящото закриване. Според депутатите обществото не е в достатъчна степен убедено, че деинституализацията е най-правилното решение, особено що се отнася до децата с тежки увреждания и лишени от родителска грижа, а и защото не вижда перспективата за тях.

„Закриването на Дома в Бузовград е поредното недомислено решение на Министерството на здравеопазването и правителството. Обгрижваните  деца с тежки увреждания и кислородна зависимост не са топка, която може да бъде прехвърляна от дом в дом.“, категорични са в позицията си  по проблема от БСП-Казанлък.

В Ковид-кризата   деца и персонал тихомълком напускат и старозагорските домове „Българка“, „Теофано Попова“ и „Мария Тереза“, „това оставя следи на пренебрежителност,  прибързаност, непрозрачност и  неадекватност. Надяваме се, че в дните преди Рождество Христово, двете министерства ще осъзнаят необходимостта от спешно ново решение за домовете, ще проявят конституционното си задължение за добра грижа и  нравственост и ще докажат, че животът на едно дете в държавен дом по време на пандемия може да бъде тяхна отговорност за медико, социално и образователно подпомагане“, написаха до министрите и техните структури жените-социалистки от област Стара Загора. По думите им това закриване е равносилно на експертна негодност, на институционален застой и структурна небрежност. Клубовете на жените-социалистки от старозагорска област призоваха заседанието на Общински съвет-Стара Загора да приеме решение в интерес на децата и хората, които полагат грижи за тях. Преди седмица депутатът Георги Гьоков зададе въпроси  към социалния министър и за неясното бъдеще на децата от старозагорските домове.