Веселин Калчев, БСП-Братя Даскалови: Да увеличаваш данъците в извънредна ситуация е истинска катастрофа в една общинска политика

19.12.2020г.

Да увеличаваш данъците в тази извънредна ситуация за България е  истинска катастрофа в една общинска политика, това коментира председателят на БСП в Братя  Даскалови Веселин Калчев по повод писмения доклад на кмета пред местния парламент за увеличаване размера на данъка на недвижимите имоти в  23-те населени места. Общинското ръководство внесе промени в Наредбата за определянето на размера на местните данъци, както е постановил Старозагорския административен съд по протест на Окръжна прокуратура преди шест месеца. Предложението не бе прието от общинските съветници. От БСП го приеха за "малка победа" и благодариха на колегите си за подкрепата.

„Не може да се използва повода, за да се увеличава данъчната тежест на хората. Дори в дни на криза и извънредна обстановка трябва да облекчаваме жителите и фирмите като намаляваме такси, данъци и цени на услуги. И ако основният приходоизточник в бюджета на общината е данъкът върху недвижимите имоти, както сочи общинската справка,  то тогава задачата на местната власт е да създаде организация за добра данъчна  събираемост, а не да повишава размера“, категоричен е Калчев.

Според съветниците на БСП отговорността за неизпълнението на приходите е изцяло на Общинската администрация и на кметските служители. Според данните  от тях облогът за 2020 год. е в размер на 114 418 лв., като към настоящия момент изпълнението е в размер на 75 847 лв. или  68% в края на  годината. „Точно толкова не достигат с колкото искат да повишават. Как да задържим семействата тук, ако не създаваме добри условия за живот в малките села? Как да спрем демографската тежка криза, ако именно местната изпълнителна и законодателна власт не подготвим стратегия за оцеляването на населението и задържането на хората тук?“, пише в социалната мрежа Веселин Калчев.