БСП-Стара Загора: В бюджет′2021 – политики за децата и семействата, подкрепа за общинското здравеопазване

Градоустройството и инфраструктурата – с перспективни и неотложни решения

„В тазгодишния бюджет трябва да са приоритет дейности, свързани с децата и семействата, както и подкрепата за общинското здравеопазване. Последователно отстояваме през годините тази наша позиция за активна общинска политика  за старозагорските родители и за насърчаваща раждаемост“, каза председателят на групата съветници на „БСП за България“ в местния парламент проф. Иван Върляков във връзка с внесените предложения за бюджета. 

Според Групата съветници на левицата в  инвестиционната програма на общината за 2021г., освен средства за цялостната инфраструктура, е необходимо като приоритет да се заложат финанси за подобряване на базата на детските ясли, градини, училища и за разширяване на базата за отдих на децата.  Пет са конкретните мерки и действия на БСП:

- Покриване на таксата в общинските детски ясли и градини, заплащана от родителите. Семействата/родителите да бъдат освободени от заплащане на такса.

- Реализиране на инициативата „Baby Box”, изразяваща се в предоставяне на всяко новородено дете в общината на комплект бебешки дрешки и тоалетни принадлежности, необходими в грижите през първите месеци от раждането му.

- Ремонт на дворовете на общински училища, детски градини и ясли и оборудването им с подходящи съоръжения за спорт, игра и отдих.

- Ремонт на общинската база за отдих на децата – почивна станция „Стара Загора” в м. „Каваците” – гр. Созопол и Лагер за ученически отдих в местността „Паниците” – община  Карлово.

- Прехвърляне от държавата на собствеността на детския лагер на Старозагорските минерални бани и проектиране на почивна база за децата.

 

Да се планират средства в бюджета за нормално функциониране на общинските здравни заведения, диспансери и общопрактикуващите лекари, към които ежедневно се обръщат стотици жители от старозагорско за помощ, ще настояват съветниците на левицата при разглеждането на бюджета. „Пандемията показа на цялото общество тежките проблеми в българското здравеопазване, с които се сблъскаха много граждани. В търсенето на решения държавата прехвърли на общините немалко отговорности, без да ги обезпечи с достатъчно материални, финансови и др. ресурси“,  мотивира предложението на БСП председателят в община Стара Загора Валентина Бонева. Тя и колегите  й съветници предлагат  с бюджетни средства да се реализира  ремонта на базата на общинските лечебни заведения и диспансери, както и средства за дооборудването им със съвременна апаратура, съобразно спецификата им.

 

По думите  на Бонева приоритетите на  общинската политика трябва да са съобразени с променената ситуация в страната през последната година. В сферата на инфраструктурата, левицата счита, че са  нужни ограничения и подходът при реализиране на инвестиционна програма трябва да е към най-значимите,  за изграждане и неотложни за поддръжка, обекти. Сред тях са и:

- Възлагане и процедиране на ПУП (ПРЗ) на парк „Митрополит Методий Кусев”.

- Възлагане и процедиране на ПУП (ПРЗ) на Старозагорските минерални бани, в т.ч. и включване на части от прилежащите до урбанизираната територия землища на околните села след приемане на концепция за развитие на курорта.

- Проектиране продължението на бул. „Славянски” от ул. „Капитан Петко войвода” до кръстовището за Старозагорски минерални бани – технически проект с Проекто-сметна документация.

- Проектиране на четирилентово движение по бул. „Славянски” от ул. „Ангел Кънчев” до кръговото движение на ул. „Димчо Стаев”.

- Проектиране на кръгово движение до „Новотехпром” на ул. „Ан. Тошева” и отваряне на движението през бившия завод „Берое” и свързването му с ул. „Св. Отец Паисий” и ул. „Бяло море”.

- Ремонт на Ритуалната зала на гробищния парк Хрищени.

- Изграждане на Ритуална зала и инфраструктура на новия гробищен парк на Стара Загора.

- Основен ремонт на банята на Старозагорските минерални бани.

- Ремонт на пътя с. Християново – с. Памукчии – с. Бъдеще.