БСП-Казанлък: Бюджетът за 2021 е бюджет на зависимостите, но не и на гражданите

09.02.2021

Предложенията на БСП бяха прибрани в чекмеджето, за да бъдат извадени в подходящ момент и депозирани като такива от името на ГЕРБ. Те решиха да се затворят между четири стени и лишиха  гражданите от възможността за диалог и предложения.

„Бюджет 2021 липсва. Това е поредния финансов план, който не дава решение на все по-задълбочаващия се проблем  в  Община Казанлък, за който от ГЕРБ остават с „широко затворени очи” – чистотата.“ Това  каза председателят на БСП Румяна Друмева в политическа декларация на групата общински съветници на левицата.

Двойно увеличената такса смет, донесе двойно повече приходи в общинската хазна, но по никакъв начин не допринесе за по-ефективно управление на отпадъците. Напротив, за съжаление градът ни става все по-мръсен“, това са изчислили в Изпълнителното бюро на казанлъшката партийна организация. Според ръководството на БСП бюджетът  в никакъв случай не е социален. „Социален би бил, ако ГЕРБ бяха премахнали таксите в детските ясли и градините и бяха увеличили средствата за подпомагане на младите семейства, бяха помислили и за възрастните хора“, подчерта Румяна Друмева.

По думите й това е финансов план на зависимости, но не и  на гражданите и промяната. „Интересен е отговорът на въпроса  кои ще са фирмите, които през 2021 ще усвоят голяма част от  рекордния за Община Казанлък бюджет от 76 милиона лева!?“ – риторично попита председателят на левицата.

От групата съветници на БСП считат, че бюджетът по никакъв начин не кореспондира с очакванията  на гражданите. На заседанието на местния парламент днес те ще гласуват против приемането му. „На фона на застигналата ни икономическа криза, увеличаващата се безработица и наложения локдаун на цели сфери от бизнеса, бюджетът е сформиран на гърба на казанлъшките граждани, на двойното увеличената през 2020 година такса  смет, на няколко пъти повишените такси за  административни и технически услуги.

Широко прокламирането обществено бюджетно обсъждане отново се превърна в имитации на диалог, във формални срещи за пред обществото. При все по-широко използване на онлайн срещите  в условия на световна пандемия, ГЕРБ реши да се затвори между четири стени и лиши гражданите от възможността за диалог и предложения“, категорични са социалистите.

„2020 година бе година на лична равносметка за всеки един от нас. Вярвахме,  че е била и повод за политическа равносметка сред управляващата коалиция в Община Казанлък. За поредна година предложенията на БСП бяха прибрани в чекмеджето, за да бъдат извадени в подходящ момент и депозирани като такива от името на ГЕРБ.

Всички ние, данъкоплатци,  предприемачи и жители на общината, очакваме настоящата година да ни  даде възможност за рестарт, за възстановяване и нови надежди за промяна в управлението на общините и държавата ни“, се казва още в политическата декларация на БСП.