БСП: Раднево е без болница. Продажбата е в ход. Купувачът – приближен на кмета и ГЕРБ

Общинските съветници на БСП ще инициират местен референдум „за\" или „против\" приватизацията на успешно работещия „Медицински център-1“ ЕООД

„Раднево вече е без болница. Медицинският персонал напусна и последните две отделения – неврологично и вътрешни болести, както и отделението за долекуване, затвориха врати. Реално, към този момент, жителите на община Раднево не могат да се хоспитализират за лечение тук“, каза с тревога председателят на БСП Красимир Куртев.

В отворено писмо до съгражданите си общинските съветници на левицата обясняват целта на кметските решения със затварянето и приватизацията на общинското здравеопазване. „Идеята е да бъдат „подарени“ на приближения на кмета Теньо Тенев и ГЕРБ - Ибрям Алиев. Обслужвайки основно неговия частен инвеститорски интерес, да придобие не само общинската болница, но и успешно развиващия се Медицински център, кметът и ГЕРБ съсредоточават в ръцете на един собственик почти цялото здравеопазване в община Раднево. По този начин те поставят в риск дори дейността на общопрактикуващите лекари, които са категорично против приватизацията и монополизирането на здравеопазването в община Раднево“, сочи позицията на БСП.

На 29 април т.г., на заседанието на Общински съвет – Раднево, е внесено предложение от кмета за продажба на 100% от дяловете на Общината в капитала на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ и „Медицински център - 1“ ЕООД по реда на закона за приватизацията и следприватизационния контрол и наредбата за търговете и конкурсите.

„Общинската болница умишлено се води към фалит вече повече от години. Усилията на управляващите от ГЕРБ дадоха резултат и днес здравното заведение е доведено до кадрови, функционален и финансов колапс. От половин година  основните потребности на жителите на общината от болнично здравеопазване не могат да бъдат посрещнати. Назначеният, с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ и техните поддръжници в местния парламент,  д-р Панайот Диманов - последен управител на болницата, не успя да я стабилизира и запази, въпреки, че за последните 6 месеца не са натрупани нови задължения. Той е подал молба за напускане през  януари, входирайки я  в  Общинска администрация. Кметът в продължение на два месеца не я предоставя за разглеждане в Общинския съвет. Решение от  февруари м.г. задължава градоначалника да извърши независим одит на болницата за минали периоди. Но той бездейства и по всичко личи, че няма намерение да го изпълни, с което да покаже как и от кого е източвана болницата“, споделят опасенията си от левицата.

Първоначално обявената цена на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ по пазарна оценка в размер на 1 282 000 лв., по предложение на общинските съветници от ГЕРБ и подкрепящите ги,  е  намалена на едва 682 000 лв., което изцяло обслужва интересите на кандидат- инвеститора Алиев – това са фактите, коментират от БСП.

Левицата е категорично против подаряването на общинското доболнично и болнично здравеопазване. Към настоящия момент нищо не налага приватизацията на успешно развиващия дейността си доболничен „Медицински център – 1“. До 29 април т.г. в подписка против приватизацията му са се подписали 1 419 жители на общината. Радневци се надяваха да бъде гласуван в 45 НС внесеният от БСП мораториум върху продажби на общински болници, но новите партии го отхвърлиха.

Общинските съветници на БСП ще инициират местен референдум „за" или „против" приватизацията на успешно работещия „Медицински център-1“ ЕООД. Те считат, че последната дума по този въпрос трябва да имат жителите на община Раднево.