Старозагорското младежко обединение на БСП направи дарение на Общинския приют за безстопанствени животни

10.01.2022

Младежкото обединение в БСП-Стара Загора направи дарение на Общинския приют за безстопанствени животни и разговаря с екипа, обслужващ четириногите. Младите дариха  UV-стерилизатор и машинка за подстригване, които са необходими за новата амбулатория към приюта. Общинският приют за безстопанствени животни се намира в старозагорското село Могила и е изграден съгласно съвременните изисквания. 

Приютът е с капацитет за настаняване от 120 кучета и осигурява подходящи условия за тяхното отглеждане. „Ние с ентусиазъм се присъединяваме към процеса на амбулаторното оборудване за оказване на нужната пълноценна ветеринарномедицинска помощ. Идеята ни възниква след среща с приятели, с които коментирахме необходимостта от грижи за безстопанствените животни“, каза младежкият председател Владимир Грамовски. По думите му  акцията е провокирана  от желанието да се обърне внимание на проблемите, с които се сблъскват работещите в Общинския приют. „Много често в нашата държава ставаме свидетели на законови разминавания, които противопоставят институциите и спъват нормалната работата в места като това. Искаме да дадем гласност на наболели въпроси и да търсим заедно нормативни възможности за отстраняването им, с което едновременно да защитим животните, но да помогнем и на екипа, който се отнася с невероятна отговорност и  професионализъм към задълженията си.“, споделиха младите социалисти след срещата си.  

Съгласно програмата за овладяване на популацията и разпоредбите на Закона за защита на животните, безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта, обезпаразитяват се, ваксинират се, кастрират се, маркират се и след възстановителния период се връщат по местата, от които са заловени. Кучета, заловени в района на болнични и лечебни заведения, детски площадки и градини, училища, както и болни животни, които се нуждаят от лечение или проявяват агресия не се връщат, а остават в приюта за отглеждане. Много често това води до предпоставки за пренаселване на приюта, което затруднява нормалното пребиваване на четириногите, а и поставя служителите в приюта пред угрозата да бъдат санкционирани от контролните органи, заради пренаселването им, стана ясно в срещата с екипа.

Работещите обясниха, че в сравнение с други държави, където ако в рамките на 45 дни след настаняване в приют не бъде осиновено дадено бездомно животно същото бива евтаназирано, в България тази практика не се прилага. По думите им в приюта проблемът може да бъде разрешен, ако се засили контролът върху изоставянето на животните. „Работещ вариант е чипирането на домашните любимци. Така при залавяне на безстопанствено животно служителите бързо ще открият собственика и същият ще понесе отговорност за действията си. Проблемът е, че възможността за поставяне на чип съществува, но контролът по изпълнението липсва. Пример за това е и така нашумялата напоследък зоополиция. Прекрасна идея, уредена със закон, но на практика съществува само на хартия“, разказа Грамовски. 

„Статистиката сочи, че в селата се откриват повече изоставени кучета, отколкото в града. Екипът на приюта сподели, че често намират кашон с новородени кученца, изхвърлени в нивите около дадено населено място“, обясниха младите. Според тях малко  са желаещите да осиновят куче от приют и е от изключителна важност хората, които желаят да си вземат домашен любимец да бъдат поощрявани да избират именно този вариант. Необходимо е да се провеждат информационни кампании за намаляване на популацията на безстопанствени животни и да се акцентира най-вече върху отговорността на човека, дръзнал да изостави своя най-добър приятел.