БСП няма да подкрепи проектобюджет 2022 на Община Стара Загора

18.04.2022 г.

БСП няма да подкрепи проекта за бюджет на Община Стара Загора. Това съобщи пред ТВ Стара Загора председателят на групата общински съветници от левицата проф. Иван Върляков.

"Финансовата рамка е съобразена с възможностите на общината, включени са и някои от предложенията, които сме направили и ние от БСП, но няма това, което е най-важното –не личи подхода на грижлив стопанин", заяви проф. Върляков. Според него не са ясни какви, колко и откъде ще дойдат собствените приходи в общинския бюджет. "Има ли реална представа за развитието на градския транспорт, за перспективите благоустрояването и чистота на града-въпроси, които касаят гражданското общество", попита риторично той. 

"През последните години планираните инвестиционни разходи не се изпълняват и почти няма проект, който да е завършен в срок. В този бюджет има преходен остатък от 24 млн. лева. Но няма яснота как и за какво ще бъдат изразходвани тези средства до края на годината. Ако не бъдат използвани в този срок, ще трябва да се връщат в републиканския бюджет", заяви още проф .Върляков. Той посочи, че трябва да има и реални бюджети за селата, които ще дисциплинират кметовете по места. Тогава ще станат по-отговорни при изразходването на средствата и ще се научат сами да бъдат по-добри стопани, аргументира се той.

Проф. Иван Върляков изрази съмнение, че през юли т.г. ще се наложи актуализация на бюджета и тогава той би бил по-реален.