Гьоков за Деня на труда: Сигурността на хората е наш основен приоритет за участието във властта

БСП-Стара Загора чества 1 май - Деня на труда

Старозагорци отбелязаха 1 май - Деня на труда в парк „Пети октомври” пред Братската могила на загиналите антифашисти. Празникът бе организиран от Общинския съвет на БСП. 

„Днес отдаваме почит към всички трудови хора, посветили се на борбата за един по-справедлив и хуманен свят. Те са хиляди в историята на нашата партия и в историята на Старозагорската партийна организация”, заяви пред присъстващите Валентина Бонева, председател на ОбС на БСП. Тя посочи, че ”във време на тежки кризи и изпитания като държава сме изправени пред опасността отрасли и производства да бъдат спрени заради газта и високите цени на електроенергията”. 

”Тревогата у хората расте – за това дали хората ще имат работа и заради растящите цени на най-насъщното – хляба, лекарствата, сметките за ток”, отбеляза тя. Бонева допълни, че ”хората и бизнесът очакват от държавата подкрепа, разумни действия, решения, защитаващи националния ни интерес. Хората имат нужда от сигурност. В това е смисълът от  участието на БСП в настоящото управление”.

 С приветствие към съгражданите си се обърна министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Той направи и своеобразен отчет на извършеното от ръководеното от него министерство за 5-те месеца на управление. ”Само за няколко месеца правителството, в което БСП е социалният стълб, повиши минималната заплата от 650 на 710 лв. – ръст с 9,2% спрямо 2021 г. Паралелно с това разработваме механизъм за определянето на нейния размер съобразно икономическия растеж и общия ръст на доходите в България”, посочи министър Гьоков. Той допълни, че благодарение на сериозната подкрепа за бизнеса безработицата е с рекордно ниско равнище под 5%, въпреки енергийната и здравната криза. Увеличени с 50 милиона лева са средствата по Националния план за действие по заетостта. Така над 22 000 безработни от уязвимите групи ще имат работа и доходи. С тези средства ще се финансира и обучението на над 10 000 души с цел да станат по-конкурентни на пазара на труда. 

”Подготвихме и законопроект за промени в Кодекса на труда, които ще гарантират в по-голяма степен правата и интересите на работещите и работодателите. Осигурихме и средства за продължаване на антикризисната мярка 60 на 40, чрез което само през месеците януари и февруари подкрепихме запазването на над 77 000 работни места”, посочи Георги Гьоков.