Иван Кръстев, БСП: Държавата да инвестира в наука и модернизация в комплекса „Марица Изток“

Наш приоритет е и развитието на Старозагорския регион, каза Велина Атанасова с преференция 107 в листата на „БСП за България“

„Държавата да инвестира в наука, нови технологии и модернизация в комплекса „Марица Изток“, за да може да работи възможно най-дълго и да осигурява  независимостта на страната ни, вместо да се разсъждава по темата за затваряне на работещи мощности. Видя се в условията  на тази криза колко е по-добре да сме енергийно независими, това означава - евтин ток за бита и индустрията, по-конкурентни цени за българските  производители, по-високо добавена  стойност на българския износ, съответно по-бързо растяща икономика“, това каза бившият зам.-министър на труда и социалната политика Иван Кръстев, втори в листата на „БСП за България“ в  студиото на ТВ „Стара Загора“.

„Трябва да се знае ролята на Маришкия басейн не само в България, а и в Европа. Благодарение на работата на комплекса „Марица Изток“ има устойчиво електроснабдяване в Гърция, Северна Македония, Албания, Сърбия и част от Турция. В тази ситуация, в която се намира Европа и светът, изобщо не трябва да се говори  за ограничаване работата му в близките десетилетия, това са базови мощности в целия регион. Те осигуряват десетки хиляди работни места със свързаните услуги и производства в областите Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол. Около 110 хиляди души работят пряко и косвено в комплекса, получават над средните за региона доходи, това гарантира по-високо качество на живот, гарантира българската енергийна сигурност на целия Балкански полуостров“, подчерта изключителната роля на комплекса Кръстев.

„Освен енергетиката и съдбата на Маришкия басейн,  наш приоритет е и развитието на Старозагорския регион – да го направим икономически благоприятен за инвеститорите, да съхраним работните места и да се създадат нови, за да стане по-добро място за живеене и работа тук на  младите семейства с предимствата на социалната политика“, каза Велина Атанасова с преференция 107 в листата на „БСП за България“.

„Надяваме се да увеличим подкрепата си в извънредния парламентарен вот в неделя и БСП да стане ключов фактор след 2-ри октомври. Обществото видя разума и достойнството, което левицата прояви в коалиционното управление на страната, както и всички политики, които реализирахме, именно затова политиката ни  трябва да бъде продължена, за да премине народът ни по-леко през тежката зима“, допълни тя.

„Нашите приоритети са високи доходи, справедливост в социалната, осигурителната и  данъчната система,  както и солидарност между поколенията. Ние бяхме стабилен и свързващ фактор в предходното управление, ние умеем да водим диалог да поставяме ясни приоритети, да ги защитаваме и да обединяваме останалите в постигането на нашите приоритети, като увеличените пенсии и социалните мерки. Нашата цел е да помогнем на уязвимите общности, на по-нискодоходните групи от населението, на семействата с деца, на възрастните, за да усетят кризите по минимален начин. След коалиционното ни управление оставихме най-ниската безработица, регистрирана у нас, запазихме работните места и чрез  инструментите на държавата въведохме облекчения и компенсации“, обобщиха социалистите и призоваха:  „На  2-ри октомври избирателите да посочат номер 28 в бюлетината, защото ние доказахме, че сме разумни, диалогични, уравновесени. БСП е била, е и ще бъде гаранция на качеството на живот в България“.