Илияна Йотова: Всички оставаме в дълг към избирателя

Всички кандидати за евродепутати оставаме в дълг към избирателя

Всички кандидати за евродепутати оставаме в дълг към избирателя. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на КБ Илияна Йотова в Стара Загора. По думите й не се е състояла очакваната от нея дискусия затова 7 години по-късно къде е България и какви трябва да са задачите през следващия 5-годишен период. "Ние от Коалиция за България избрахме по-удачната стратегия - разговор с хората на тема "7 години по-късно", сподели Йотова. Според нея не е вярно, че хората не се интересуват от Европа, те даже изпреварвали политиците. Кандидатът за евродепутат от КБ посочи, че е трябвало да бъдат широко дебатирани и въпросите, свързани с бъдещото членство на България в Еврозоната, в Световния банков съюз и т. н. в светлината на факта, че през 2018 г. България ще бъде лицето на Европейския съюз. "Всички обаче оставаме в дълга на избирателя", категорична бе тя.

БСП е категорично против строги санкции срещу Русия

По въпроса за Украйна Йотова коментира, че този конфликт не може да прерасне в нова стена. „БСП е категорично против строги икономически санкции спрямо Русия. Остава твърдата и неотклонна позиция да не се обвързват политическите въпроси с икономическите”, каза тя. Според нея не е работа на България да се намесва по въпроса за президентските избори в Украйна на 25-ти май. „Тревогата обаче е кой как ще ги признае. Трябва заедно с президентските да има и парламентарни избори, за да има легитимност на правителството в страната”, посочи тя. По думите й отдавна са предупреждавали Европейския парламент, че в Украйна зрее конфликт, но не ги чули.

Темата за бежанците ще става все по-гореща

Според Илияна Йотова темата за бежанците ще става все по-гореща. Тя предупреди, че след изтегляне на силите за сигурност от Афганистан, ще се създадат предпоставки за потенциална бежанска вълна и оттам. „Отпуснатите средства за бежанците за България са 10 млн. евро, като от ЕК очаквали останалите нужни средства да се поемат от държавните бюджети. „Мисля, че трябва да се извадят извън скоби държави като България, Италия, Гърция и Малта, които поемат вълните от бежанци”, подчерта кандидатът за евродепутат от левицата. Тя призова и други страни в Европа да бъдат солидарни и на квотен принцип и да поемат бежанци, защото разполагат с повече ресурси.

Йотова е на мнение, че искания нов мониторинг за България може да протече на два етапа. „При първия правителството трябва да състави план за справяне с бежанците, а при втория това да направи ЕК, което означава проверки на всеки 3 месеца и санкции. Ние сме против такъв мониторинг и за да го няма, трябва да подобрим условията”, каза кандидатът за евродепутат. Йотова изрази и огорчението си от неправителствени организации у нас, които се държат непочтено и некоректно, като описват неверни картини за живота на бежанците у нас.  

Йотова пристигна в Стара Загора заедно с Момчил Неков, също кандидат от листата на Коалиция за България. След това те посетиха Казанлък, както и по-малките общини Николаево и Мъглиж.