Илияна Йотова: Когато Мартин Шулц стане председател на ЕК, тогава Европа ще бъде наистина социална

Мартин Шулц не е роден в дантели, той е започнал кариерата си като спортист, а после е станал собственик на малка книжарница

Мартин Шулц не е роден в дантели, той е започнал кариерата си като спортист, а после е станал собственик на малка книжарница. За него малките и средни предприятия са най-важни за икономиката на Европа и те са гарант за истинска средна класа с нормални доходи, социално защитена и перспективна. Винаги е заявявал своите позиции честно, категорично и открито, и ги е отстоявал в трудни за Европа моменти. Това заяви кандидатът за евродепутат от левицата Илияна Йотова на среща с граждани в град Нова Загора. Тя подчерта, че Шулц винаги е бил истински приятел на България. „Негов е решаващият глас за разширяването на Европа и приемането на България в ЕС, отстоявал е интересите на страната ни всеки път, когато десницата се опитваше да налага двойни стандарти спрямо новите държави членки – влизането в Шенген, защитата на свободно движение и работа на българските граждани“, отговори тя на въпрос защо българите трябва да го подкрепят. 

Евродепутатът проведе срещи и с жителите на Стара Загора, Нова Загора, Гурково и Мъглиж. Основният въпрос бе перспективата за работа пред младите хора в Европа и България. В тази връзка Йотова посочи, че реиндустриализацията е нужна не само в България, а и в цяла Европа и ще помогне да се справим с безработицата. „Не можем да живеем само от търговия и данъци – трябва също така да произвеждаме. Не можем да научим цели поколения да живеят от социални помощи, защото не е въпрос само на доход, а на самочувствие и бъдеще за тях“, каза г-жа Йотова. „Политиката ни не трябва да е насочена само към големите корпорации и банки, които не произвеждат работни места. Трябва да се грижим за обикновения човек, да има доход, пенсия и осигуровки“, каза още тя.

В град Мъглиж, 17-годишен младеж попита кандидатът за евродепутат от КБ как ще задържи младежите в България и защо именно той да не отиде да се образова в чужбина. „Сега ще отговоря – отиди в чужбина.Образовай се, учи, добий опит. После се върни да работиш в България. Така по-малко хора след теб ще си задават този въпрос“, посъветва Илияна Йотова младежа. „Надявам се след няколко години България да стане не просто желана дестинация от наши студенти, а и от такива от чужбина.“ коментира  тя.

Гореща бе и темата за възхода на крайната десница в цяла Европа. “Десет години политиката бе водена от десните. Резултатите са на лице – беднотия, мизерия, ниски доходи, фалирали фирми. Но има и нещо друго много опасно, до което доведе тяхното управление – възхода на крайно десните, на откровените фашисти. Те всяват омраза сред хората към различните – от имигрантите до гражданите от Източна Европа, от ромите до чуждестранните работници и студенти“, предупреди Илияна Йотова. “Това трябва да спре. Демократичните политически сили трябва да реагират на действия като марша в Унгария, например, с пречупените кръстове и хитлеристките поздрави. Все още има хора, които помнят Втората Световна война и от къде тръгна. Това не трябва да се повтаря никога”, каза още българският евродепутат.

 

Целта на АБВ е да бъде разбита БСП

“Целта на АБВ е да бъде разбита БСП, да има предсрочни избори и дестабилизация, за да има управление, резултат от политически комбинации и сметки, зад гърба на българските граждани”, каза Илияна Йотова в отговор на въпрос от залата има ли тайни договорки между Първанов и Борисов. “Няма послания на АБВ, които целят разширяване на влиянието на левицата, листата и коалицията, която я регистрира, също така те не предполагат това разширение”, заключи тя.