Георги Гьоков: Имаме още един зелен парк, благодарение на правителството на Орешарски

Как върви изграждането на новия парк на мястото на бившите артилерийските казарми в Стара Загора, провериха на място народните представители от Коалиция „БСП лява България” Драгомир Стойнев и Георги Гьоков заедно с председателя на групата на левицата в местния парламент Борис Боричев

Как върви изграждането на новия парк на мястото на бившите артилерийските казарми в Стара Загора, провериха на място народните представители от Коалиция „БСП лява България” Драгомир Стойнев и Георги Гьоков заедно с председателя на групата на левицата в местния парламент Борис Боричев. С хода на строително-монтажните работи и дейностите по паркостроителството ги запозна Даниел Аттарян – представител на консорциума „РСРП-София”, който е изпълнител на проекта.

Миналата година правителството на Пламен Орешарски прехвърли на Община Стара Загора терена и разположените върху него сгради с обща площ 90 дка., бивша собственост на Министерството на отбраната. Община Стара Загора кандидатства с проекта за изграждане на парк и получи финансиране от предходното правителство в размер на 4 млн.лв по Публично-инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Идеята е паркът да се превърне в зона за отдих, спорт, атракции и забавление за живеещите в кварталите „Казански“, „Железник“, „3 чучура“ – север и юг.Качествата на предоставения терен дават възможност за изграждане на широка гама от озеленени площи, площи за спорт, развлечения и атракции, открити изложбени площи. 

„Това е изключително добро решение за старозагорци и особено за жителите на кварталите „Казански“, „Железник“, „3 чучура“ – север и юг, където нямаше оформени площи за отдих. Ще напомня, че предоставянето на терена бе дълго отлагано в годините, но в мандата на правителството на Пламен Орешарски, миналата година не само, че това се случи, но и бяха осигурени средства и за изграждане на парка”, коментира Георги Гьоков.

Той оцени положително взетото решение от кмета Живко Тодоров и от Общинския съвет теренът да бъде използван за парк и в обществена полза, а не за изграждане на жилищен комплекс от затворен тип или друго подобно начинание, каквито идеи имали негови предшественици. „Заради синхрона в усилията на държавата по време на предишното правителство и на общината ще имаме още едно богатство за града ни, известен със зеленината и спокойствието си“, заяви още Георги Гьоков.

Депутатите и съветниците видяха на място как се изграждат, детските и спортните площадки, водните площи, лапидариума и алпинеума, както и мини зоопарка за дребни декоративни птици и цялостната визия на парка.

Народните представители останаха доволни от напредъка на строително - монтажните работи и констатираха, че се изгражда съвременна и ефективна инфраструктура, която осигурява пълноценно използване на предоставените терени. И въпреки известното забавяне от крайните срокове, което се дължи на лошото време в зимния и пролетния сезон, до месец старозагорци ще се радват на модерен, красив и мащабен парк.