ПОЗИЦИЯ НА ГРУПАТА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ КП ”БСП и ПБС”- СТАРА ЗАГОРА

 Ние, общинските съветници от КП ”БСП и ПБС” към Общински съвет – Стара Загора, декларираме нашето категорично несъгласие с предстоящите реформи, предвидени в Закона за лечебните заведения в частта вливане /сливане/ или ликвидация на „Комплексен онкологичен център – Стара Загора” ЕООД

 
Ние, общинските съветници от КП ”БСП и ПБС” към Общински съвет – Стара Загора, декларираме нашето категорично несъгласие с предстоящите реформи, предвидени в Закона за лечебните заведения в частта вливане /сливане/ или ликвидация на „Комплексен онкологичен център – Стара Загора” ЕООД.
 
Онкологичният център в Стара Загора съществува от 1952 година и оказва комплексна висококвалифицирана и специализирана медицинска помощ по онкология на гражданите от 15 общини от Старозагорска и Сливенска области. Разширяваната и модернизирана в годините материална база, обзаведена със съвременна лабораторна, диагностична и лечебна апаратура от най-високо ниво и потенциалът от специалисти в различни области на онкологията, утвърдиха Центъра като съвременно здравно заведение със специфична функция - диагностика, лечение и диспансеризация на злокачествените заболявания. Известно е, че последните са широко разпространени и ръстът им в годините ги превръща в социално значими заболявания от най-висок порядък.
 
До този момент не е заявено аргументирано с какво ще се подобри лечението и изходът от заболяването на даден пациент, ако той стане пациент на УМБАЛ. Повтаря се като мантра "комплексно обслужване", но то реално съществува в Онкологичния център на Стара Загора. Може ли министърът да отговори кой ще извършва диспансерното наблюдение на онкоболните, за което има специална система в Центъра? За нас това, което се иска, не е реформа, а структурни промени без преценка на резултата.
   
Считаме, че здравно заведение като Онкологичния център, утвърдено в годините като модерно здравно заведение, трябва да бъде защитено от старозагорската общественост и от Общинския съвет. Още повече в условията на съвременната пазарна икономика е недопустимо да се извършва вливане/сливане на дружества в добро икономическо състояние, без прекъснати доставки и без просрочени задължения,  с многопрофилни болници за активно лечение, които са с огромни задължения, които са огромно текучество на медицински персонал и нередовна доставка на лекарствени продукти.
 
Декларираме безрезервна подкрепа на ръководството и служителите в „Комплексен онкологичен център Стара Загора” ЕООД в предприетите действия и символичен протест срещу промените в Закона за лечебните заведения, с които се прекратява самостоятелното съществуване на центъра.
 
Ние сме убедени, че диспансерната мрежа за онкологични, кожно-венерически, психиатрични и туберкулозни заболявания има своите проблеми, слабости и потребност от промени. Но те трябва конкретно да бъдат заявени и професионално анализирани.
Като общински съветници изразяваме категорично становище за запазване самостоятелното съществуване на Онкологичния център като самостоятелно общинско лечебно заведение и категорично изразяваме несъгласието си с предвидените реформи цитирани в Закона за лечебните заведения.