Румен Гечев: Няма растеж на икономиката в България или ако има - той е в рамките на статистическата грешка – 0,1 %

„Няма растеж на икономиката в България или ако има - той е в рамките на статистическата грешка – 0,1 % ”, това заяви на пресконференция в Стара Загора народен представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам

„Няма растеж на икономиката в България или ако има - той е в рамките на статистическата грешка – 0,1 % ”, това заяви на пресконференция в Стара Загора народен представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси проф. Румен Гечев. Той  анализира икономическото състояние на страната, сравнявайки данните по тримесечия с предходната година, когато ръстът е 2%. Според него ще е много хубаво, ако отчетената груба манипулация на управляващите за българската икономика е истина. „Липсват им близо 25 милиона лева, ако те сравняват с първото тримесечие на м.г., въпреки че така по света никой не пресмята”, подчерта народният представител. Той посочи, че чуждите инвестиции са твърде малко, а и инвестициите на българските предприемачи са намалели с 37% по данни на НСИ, в сравнение със същия период на 2014-та. „Това означава, че икономически растеж не може да се очаква“, каза проф. Гечев, като подчерта „гордостта” на ГЕРБ - спрените големи проекти: АЕЦ „Белене“, „Южен поток“ и нефтопровода Бургас-Александруполис. Той коментира, че подарените крупни проекти на съседите ни и липсата на защита на българските производители от страна на управляващите, е унижение за България.

Унижение е договорът между България и САЩ за предоставяне на информация от българска страна

 „Унижение е и договорът между България и САЩ за предоставяне на информация от българска страна за  вложения на американски лица и фирми в страната. По това споразумение  известно  като FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), сме задължени да предоставяме информация на Щатите, но те на нас – не“, каза още той. Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ обясни, че амepиĸaнcĸoтo пpaвитeлcтвo e нaĸapaлo нaшeтo дa пoдпишe eднocтpaннo тoвa cпopaзyмeниe в края на м. г. „Така ще сме единствената държава в НАТО и Европейския съюз с подобен едностранно действащ договор, какъвто дори и в Хондурас не са подписвали. Ние ще се обявим за първата колониална държава в Европа", категоричен е проф. Гечев.

Драгомир Стойнев: След като правителството се хвали с 2 млрд. лв. излишък, нищо не пречи 600 млн. лв да бъдат заделени за НЕК

 „След като правителството се хвали с 2 млрд. лв. излишък, нищо не пречи 600 млн. лв да бъдат заделени за НЕК, да й бъдат изплатени от страна на правителството и с тези средства НЕК да изпълни своя ангажимент към двете американски централи. НЕК е основният инвеститор в Цанков камък  и прословутият път около него, но тези две съоръжения не са в активите на дружеството, а в същото време НЕК е заплатило същата сума за тяхното изграждане. Пари има, освен ако не е счетоводен трик”. Това каза народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев. По думите му ако не платят няма да влезе в сила споразумението, подписано пред посланици и чужди инвеститори. „До края на този месец Националната електрическа компания трябва да се разплати с двете американски топлоелектрически централи „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и „Контур Глобал Марица Изток 3“. Ако не бъдат изплатени 600 млн. лева споразумението за намалени цени на произвежданата от тях електроенергия ще отпадне”, допълни той. Стойнев коментира и възникналото напрежение около цената на електроенергията, което може да доведе до дистанциране на Патриотичния фронт от управляващата коалиция в случай, че цената на тока за домакинствата се вдигне, каквито заявки вече са направени от ПФ.

Георги Гьоков: Правителството не прави реформи, а някакви безсмислени промени

 „Правителството не прави реформи, а прави някакви безсмислени промени”, поясни народният представител Георги Гьоков. По думите му предложеният в пенсионната реформа трудов стаж за пенсиониране, съответно 37 и 40 години за жените и мъжете, означава непрекъсната работа със заплата и осигуровки от завършването на висшето образование до навършването на възрастта за пенсиониране, без нито един пропуснат работен ден. Което на практика няма как да стане. При това при средната продължителност на живота у нас се получава така, че пенсионерите се възползват не повече от 7-8 години от средствата, които са заделяли, докато са работили, а в същото време в развитите страни от ЕС този период е поне двойно по-дълъг. „ БСП лява България” няма да подкрепим пенсионните промени, защото няма предвидени съпътстващи мерки за тях“, категоричен бе Гьоков.

На събитието присъстваха и Васил Самарски – председател на Областния съвет на БСП и Валентина Бонева – председател на Общинския съвет на БСП в Стара Загора.