Депутати от БСП и Шишков се обавиха в защита на младите майки

 Драгомир Стойнев: Не можем да решим демографския проблем, без да се стимулира раждаемостта

 
"Законопроектът за намаляване ставките на ДДС върху стоки и услуги за отглеждане на деца поставя и големия въпрос как се управляват публичните средства, как държавата чрез закони може събере и насочи ресурс към сектори, които имат нужда от подкрепа. Това важи и за местната политика". Това заяви д-р Стефан Шишков, кандидат за кмет на Стара Загора от Коалиция „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ – за Стара Загора” на общественото обсъждане на проектозакона, организирано от местната структура на БСП и Гражданска инициатива „Искам братче! Искам сестриче!”. По думите му всяка община може разумно да подпомогне една уязвима група от хора като млади майки, като задели средства без да ощетява всички хора, които си плащат данъците.
 
Стара Загора е един от първите градове в страната, в който стартира гражданска кампания в подкрепа на това предложение. Във форума участваха още народните представители от БСП Драгомир Стойнев, вносителите на законопроекта Георги Гьоков и Чавдар Георгиев, Петя Милина - председател на Инициативния комитет на гражданската инициатива. В дискусията се включиха и много млади социалисти, родители на малки деца от Града на липите.
 
„През 50-те години на миналия век са се раждали три пъти повече деца, отколкото сега. Само в сравнение с м. г. новородените са намалели със 7.4%”, алармира Георги Гьоков.  Според Чавдар Георгиев главната цел на законодателната инициатива е повишаване на раждаемостта чрез облекчаване на разходите на родителите като се намали Данък добавена стойност (ДДС) от 20% на 5% върху стоки и услуги за отглеждане на деца. Той обясни, че се предлагат  облекчения за бебешки храни, памперси, столчета за коли и домашни услуги за гледане на деца. По думите му инициативата е в съотвествие с европейското законодателство и затова той изрази надежда, че законопроектът ще бъде подкрепен от всички партии.
 
„В България, хората, които са социално отговорни и работят, остават с едно дете. Затова ние създадохме гражданската инициатива и ако се приеме този законопроект, той ще бъде глътка въздух за семействата, които отглеждат деца”, каза Петя Милина. Евелина Бетова пък съобщи, че от 1 юни т. г. Румъния е въвела ставка от 9% ДДС за подобни стоки. Тя цитира данни от изследване, според което 6920 лв. е била през 2013 г. издръжката на бебе през първата година от живота му.
 
 „Като лекар, като човек, който всеки ден работи с пациенти, до болка съм наясно как те броят стотинките за нормални ежедневни разходи. Младите семейства на ръба на оцеляването правят компромис с храната на децата си. Тази законодателна промяна ще има ефект, който ще бъде усетен веднага от всички тях", заяви д-р Стефан Шишков. По думите му много разумно трябва да се направи анализ на разходите и да се прережат излишните харчове.  "Вързани ли са ръцете на общината да даде разумно и при много ясни критерии подкрепа на наистина уязвимите българи или тя просто стои със скръстени ръце”, попита той. 
 
„На този законопроект трябва да гледаме като елемент от цялостната политика, която  Коалиция „БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ”  трябва да отстоява”, каза Валентина Бонева, общински председател на БСП в Стара Загора. По думите й държавата трябва да влезе в своята роля, местната власт също трябва да се включи с мерки за повишаване на заетостта на младежите, създаване на работни места от бизнеса, жилищната политика за младите семейства, облекчения в детските кухни и услугите за отглеждане на деца.
 
Драгомир Стойнев: Не можем да решим демографския проблем, без да се стимулира раждаемостта
 
Драгомир Стойнев подчерта, че икономиката е ключът към решаването на демографската криза. Той бе категоричен, че държавата трябва да започне да прави икономика. Зам.-председателя на левицата заяви, заяви, че демографският проблем е проблем на националната сигурност. "Няма как да го решим, ако не стимулираме раждаемостта. Думите „Пари няма!” станаха оправдание въобще да не се прави политика срещу демографската криза. Сривът в раждаемостта е факт. Но още по-страшно е изтичането на българския ген в чужбина. Ние правим умни деца за чужди държави, нашите образовани студенти работят за чужди икономики, наши гении правят наука за чужди нации, върху труда на нашите работници се гради чужд бизнес", категоричен бе Драгомир Стойнев. Той подчерта, че емиграцията се превръща в основен бич, тя изяжда българската нация.
 
На срещата бе взето решение да започне подписка в подкрепа на законопроекта, а жените-социалистки от Стара Загора изпратиха открито писмо до Народното събрание в подкрепа на инициативата.